Daca ai ajuns pe aceasta pagina inseamna ca ai constientizat cumva ce inseamna apa dura. Si mai inseamna ca esti in cautarea unei solutii tehnice de dedurizare sau de tratare a apei dure.
Vei afla in acest articol ce este inseamna dedurizarea apei, avantaje si dezavantaje (inclusiv costuri) precum si ce inseamna tratarea apei dure, fara sare si fara dedurizator.
Pentru ca cea mai cunoscuta tehnica este dedurizarea clasica (cu sare) vom incepe cu aceasta.
Dedurizarea apei inseamna reducerea duritatii de la o anumita valoare (de exemplu 22 grade germane, atat cat de exemplu are apa din reteaua publica Constanta) la sub un grad german. Apa aceasta va fi moale iar sistemele de incalzire, instalatiile si electrocasnicele ce utilizeaza apa nu vor mai fi afectate din cauza calcarului. Cam atat cu avantajele.
Dezavantajele pentru un dedurizator clasic
- apa dedurizata nu va mai contine calciu si magneziu. Legea apei potabile din Romania, spune ca duritatea apei ar trebui sa fie de minim 5 grade germane, pentru ca aceasta sa fie potabila;
- apa va contine sare, de cele mai multe ori peste limita maxima admisa de 200 mg/litru. Apa va contine sare (sodiu) pentru ca dedurizatorul clasic, asa functioneaza, prin schimb ionic. Adica opreste ionii de calciu si de magneziu dar elibereaza in apa ioni de sodiu. Acest lucru nu este deloc benefic persoanelor care au predispozitie la boli cardiovasculare;
- in cazul unui bloc de locuinte sau cladire de birouri, vei avea nevoie de cantitati insemnate de sare. Nu numai ca bugetul cheltuit este important dar vei avea nevoie de cineva care sa aprovizioneze cladirea cu aceasta sare. Un sac cu sare pentru dedurizarea apei are 25 de kg. Imagineaza-ti un pic o persoana dedicata care sa cumpere aceasta sare, sa o transporte si sa o care de la magazin la masina si de la masina la cladire, in spatiul de depozitare. Care ar fi cantitatea de sare si costurile aproximative? Depinde de duritatea apei si de volumul de apa consumat. Sa spunem ca duritatea este de 22 grade germane, iar blocul de locuinte gazduieste 76 de locatari. In acest caz ar fi necesar un dedurizator cu 110 litri rasina (este necesar un dedurizator mult mai mare daca nu exista un vas de stocare tampon pentru preluarea debitului de consum la ore de varf) pentru a face fata la un consum de apa necesar celor 76 de locatari. Regenerarea cu saramura in acest caz se va face zilnic. Consum de sare pe zi = 13,2 kg sare. 13,2 Kg x 365 zile = 4818 kg an. La un cost mediu de 1,2 lei/Kg, rezulta un buget anual de 5781,6 lei (adica 1179,91 euro, calculat la un curs valutar de 4,9 lei, 1 eur). Pe langa acest cost trebuie adaugat costul cu apa. La o singura regenerare, se consuma aproximativ 660 litri de apa, ce este contorizata in cazul apei de retea si ce trebuie evident, platita. Daca la acest scenariu mai adaugi costul de transport al sarii, cost de incarcare/descarcare, cost cu omul ce adauga saptamanal sarea in dedurizator, plus cost de verificare dedurizator (minim de doua ori pe an de catre o firma specializata), vei avea probabil un tablou aproape de realitate.
Alternativa la tot tabloul de mai sus este conditionarea apei dure ci nu dedurizarea acesteia. Ce inseamna conditionarea apei dure cu aparat electronic anticalcar Scalewatcher?
Aceasta tratare anticalcar cu un dispozitiv Scalewatcher, insemana tratarea apei cu un camp electromagnetic si fara costuri ulterioare. Cum functioneaza?
Aceasta tehnologie este compusa dintr-o unitate electronica ce transmite un semnal catre un cablu ce este instalat pe o conducta de apa.
Apa netratata, inainte de bobina (firul electric infasurat pe conducta) formeaza depuneri pentru ca mineralele contin polaritati negative si pozitive. Deoarece conductele sunt incarcate cu polaritate negativa, atrage mineralele incarcate pozitiv si astfel de creaza depuneri.
Apa tratata electronic – apa ce trece prin bobina instalata pe conducta, formeaza manunchiuri de cristale ce sunt dominant incarcate negativ. Deoarece si conductele sunt incarcate tot cu polariate negativa, aceste cristale formate sunt respinse de catre conducte si plutesc in apa fara sa mai adere la suprafete. Pe de alta parte, depunerile de calcar sunt dizolvate de cabonul dioxid (CO2) format ca rezultat la cristalelor (cristalizarii), fiind indepartate de pe conducte, pas cu pas. Aceste cristale sunt suspendate in apa (plutesc) si pot fi purjate impreuna cu apa (ajung la canalizare prin utilizarea apei).
Trebuie sa ai in vedere ca acest tip de tratare nu dedurizeaza apa ci doar o conditioneaza, deci lucreaza imporiva depunerilor ce se pot forma in interiorul instalatiei si in centrala termica. Aceasta tehnologie este foarte eficienta impotriva depunerilor si foarte eficienta in tipuri de instalatii unde apa nu stagneaza, adica unde nu exista boilere. Daca instalatia ta implica un boiler, atunci perioada de mentenanta (de curatate) pentru acesta creste de aproximativ patru ori. Va exista o mentenanta dar aceasta va fi necesara mult mai rar.
La exteriorul instalatiei, pe vesela, chiuveta, faianta si alte obiecte sanitare, acolo unde apa se va evapora, vor aparea pete albe deoarece apa nu a fost dedurizata. Totusi, aceste pete albe se vor curata cu usurinta si fara chimicale agresive.
Prin utilizarea tehnologiei Scalewatcher, duritatea masurata a apei va ramane aceeasi, dar apa va fi mult mai blanda cu pielea si cu parul, schimbatorul de caldura din centrala va ramane curat, robinetii si bateriile nu se vor mai bloca cu calcar, vasele de wc se vor curata de depunerile de calcar, rezervoarele de apa pentru wc nu se vor mai bloca. Mai mult, acest tip de tratament are puterea sa curete in timp (saptamani sau luni de zile) depunerile din interiorul instalatiei termice. Vei observa ca centrala sau boilerul va fi mai eficient in incalzire (apa mai fierbinte la aceeasi setare de temperatura).
Potabilizatea apei nu va fi afectata, adica daca apa este declarata potabila acesta va fi in continuare potabila, chiar daca utilizati dispozitivul electromagnetic Scalewatcher.
Mai trebuie adaugat ca cel mai rau lucru este sa nu iei nicio masura impotriva apei dure. O informatie publicata in materialele de la Scalewatcher, arata ca o depunere de doar 1,5 mm in schimbatorul de caldura sau pe rezistenta de incalzire, creste costul cu energia (gaz sau curent electric) aproximativ 15%.
Acestea fiind spuse, poti alege intre o tehnologie care dedurizeaza dar cu costuri de intretinere pe masura si o tehnologoe care trateaza/conditioneaza apa, fara a deduriza apa si fara costuri ulterioare.
Pentru o oferta tehnica si comerciala ne poti contacta prin adresa de email: contact@azura.ro
Mai jos poti vedea o galerie foto (click pe imagini pentru zoom in) cu o instalare pentru un bloc de locuinte in Bucuresti (36 apartamente si 76 de locatari).
Mai jos poti vedea o galerie foto (click pe imagini pentru zoom in) cu o instalare pentru hotel cu 36 de camere, doua restaurante si o bucatarie. Echipament instalat in Craiova.