Dedurizator
Un dedurizator functioneaza prin schimb ionic, un proces care indeparteaza ionii de calciu si magneziu, inlocuindu-i cu ioni de sodiu (sare). Aceasta tehnica de tratare rezolva problema apei dure si este eficienta, totusi nu este recomandata datorita nivelului de sare introdus in apa. Acest lucru necesita instalarea unui filtru cu osmoza inversa pentru a indeparta sarea din apa. Un alt neajuns este consumul saptamanal de sare care poate ajunge intr-un an la sume de 100 – 150 Â eur. Exemplul de cheltuiala cu sarea este pentru o casa particulara. Daca aducem in discutie un bloc de locuite, un hotel sau o pensiune, cheltuiala este enorma.
Un dedurizator care a fost dimensionat bine, intra in regenerare cam de doua ori pe saptamana. Daca luam exemplul unui dedurizator mediu ca marime, cu 25 l rasina, la fiecare regenerare avem un consum de 3 kg. sare. Â Intr-o saptamana avem un consum de 6 kg. sare, rezulta ca intr-un an avem un consum de aproximativ 288 kg. Pretul pe kg. de sare este aprox. 1,8 lei, rezultand un cost anual de 518 lei. Exemplul este pentru un dedurizator casnic.
Pe langa costul de sare trebuie sa luam in calcul consumul de apa, deci nu este un echipament prea ecologic. Problema este ca nevoia unui dedurizator apare mai ales la case care nu sunt racordate la canalizare iar aceasta apa cu saramura ajunge in general in fosa septica. Acest lucru nu este prea indicat din cauza florei bacteriene ce este necesara sa se dezvolte in fosa pentru a functiona corect dar si din cauza necesitatii mai dese de vitanjare.
Sistem electronic anticalcar Scalewatcher
Sistemul electronic de conditionare a apei lucreaza utilizand un camp electronic pentru a schimba forma calciului din apa, deci rezultatul este ca in aceasta forma nou nu se mai poate lipi de tevi si de diferite suprafete. Tratamentul apei dureaza aproximativ 48 zile ceea ce este suficient ca apa sa paraseasca conductele casei. Simplu si efectiv, chiar functioneaza si chiar va rupe si va curata din calcarul deja depus in instalatia ta.
Trebuie sa ai in vedere ca acest tip de tratare nu dedurizeaza apa ci doar o conditioneaza, deci lucreaza imporiva depunerilor ce ce pot forma in interiorul instalatiei si in centrala termica. Este foarte eficient impotriva depunerilor si foarte eficient in tipuri de instalatii unde apa nu stagneaza, adica unde nu exista boilere. Daca instalatia ta implica un boiler, atunci perioada de mentenanta (de curatate) pentru acesta creste de aproximativ patru ori. Va exista o mentenanta dar aceasta va fi necesara mult mai rar.
La exteriorul instalatiei, pe vesela, chiuveta, faianta si alte obiecte sanitare, acolo unde apa se va evapora, vor aparea pete albe deoarece apa nu a fost dedurizata. Totusi, aceste pete albe se vor curata cu usurinta si fara chimicale agresive.
Duritatea masurata a apei va ramane aceeasi, dar apa va fi mult mai blanda cu pielea si cu parul, schimbatorul de caldura din centrala va ramane curat, robinetii si bateriile nu se vor mai bloca cu calcar, vasele de wv se vor curata de depunerile de calcar, rezervoarele de apa pentru wc nu se vor mai bloca. Mai mult, acest tip de tratament are puterea sa curete in timp (saptamani sau luni de zile) depunerile din interiorul instalatiei termice. Vei observa ca centrala sau boilerul va fi mai eficient in incalzire (apa mai fierbinte la aceeasi setare de temperatura).
Exemplu de instalare pentru bloc de locuinte cu 36 de apartamente:
Mai jos, gasiti sisteme anticalcar ce se pot utiliza in zona casnica. Pentru hoteluri, pensiuni, blocuri de locuinte, cladiri comerciale, puteti sa ne solicitati o oferta prin email.