Are you looking for land that has no access to public water and sewerage?

you are looking for a plot of land that has no access to public water and sewerage

Acest articol este esential, daca vrei sa achizitionezi sau ai achizitionat deja un teren intravilan, dar fara sursa publica de apa si fara canalizare.

La fel de esential este si daca vrei sa-ti cumperi o casa fara acces la reteaua publica si la canalizare.

Sunt Emanuel Toader, reprezint azura.ro si de curand am trecut prin experienta dorintei de a achiziona un teren intravilan, dar pozitionat in camp, aproape de o comuna. Atras de pretul avantajos al terenului, mi-am zis: “De ce nu. Voi vedea mai tarziu ce fac cu el”. In final, am luat decizia de a nu achizitiona terenul. Nici nu are importanta de ce. Important pentru tine este calitatea apei, daca vrei sa achizitionezi un teren sau ai facut-o deja.

Terenul de care leg aceasta experienta, se afla, in zona de Nord-Vest a Bucurestiului cu iesire din Bucuresti prin Sos. Chitila. Dar localitatea exacta nu are importanta. Nu intetiontionez sa arat cu degetul catre cineva, ci doar sa explic anumite lucruri, plecand de la aceasta experienta.

Deci, terenul este efectiv in camp, parcelat in loturi de aproape 500 mp. Fara acces la apa, fara canalizare, fara gaz, si pentru inceput, fara curent electric. Cu siguranta iti suna familiar daca ai fost sau esti in cautarea unui teren.

Ce m-a interesat foarte tare a fost: posibilitatea de a avea gaz, apa din reteaua publica si canalizare de la reteaua publica. Cu curentul electric sa rezolva mai usor, chiar daca este necesar un timp destul de lung.

Cum aici ne ocupam de apa, despre asta voi scrie mai departe.

Am intrebat reprezentantul firmei (proprietarul terenului este o firma care cu asta se ocupa) despre posibilitatea in viitor a racordarii la apa si canalizare a localitatii. Ce ni s-a raspuns 😊:

  • Ca exeperienta le-a aratat, ca nu ar fi nevoie. Un put si o fosa septica sunt suficiente;
  • Ca in Europa Vestica nici nu se mai racordeaza casele la canalizarea publica si la reteaua de apa;
  • Ca fosele septice sunt atat de performante acum, incat tratarea apei uzate este foarte buna;
  • Ca analiza apei este gratuita daca se merge la Apa Nova.

Acestea au fost raspunsurile primite 😉. Desigur, toate sunt false! Le voi aborda pe rand.

Prima afirmatie falsa: “Un put si o fosa septica sunt suficiente”

Experienta de peste 10 ani in domeniu, mi-a aratat ca apa de put/foraj este mult mai rea decat apa din reteaua publica, care trece print-un proces de tratare. De la caz la caz, poate ca tratarea nu este ce mai performanta. Dar este mai buna decat nimic. Saptamanal ajung la noi oameni cu solicitari de oferte pentru apa de put. Cei mai multi vin si pregatiti cu o analiza de apa. Peste 95 % din cazuri, sunt probleme de: duritate, fier, mangan, nitrat, amoniu, hidrogen sulfurat, bacterii patogene si colonii de bacterii. Desigur, nu toti contaminantii de mai sus se gasesc intr-o singura sursa de apa. Dar diferite combinatii dintre problemele enumerate, se gasesc destul de des in apa. Iar tratarea si filtrarea acestora implica: bani, spatiu dotat cu scurgere, curent electric si alimentare cu apa. Deci, pot aparea probleme de buget (pe care de obicei clientii nu le anticipeaza) si/sau probleme de spatiu si de arhitectura a instalatiei. Nu putine cazuri au existat in care clientul avea bugetul necesar dar arhitectura instalatiei sanitare sau lipsa unui spatiu, facea imposibila instalarea. Mai jos avem un caz atipic in care am fost nevoiti sa instalam echipamentele de tratare si filtrare in living!!! Iar clienta (o doamna foarte de treaba), ne-a povestit prin cate probleme de sanatate si investigatii a trecut (imposibilitate de a primi un diagnostic), in final dandu-si singura seama ca apa contaminata cu bacterii este de vina. Deci, instalarea in living a unor echipamente de filtrare si tratarea a apei, a fost cea mai mica problema a dumneaei. In final, important era ca apa sa fie fara bacterii. Iar aici nu vorbim de consumul de apa ci de igiena zilnica necesara.

A doua afirmatie falsa: “In Europa Vestica nici nu se mai racordeaza casele la canalizarea publica si la reteaua de apa”

Serios? Asa ceva inca nu am auzit. Din contra, este din ce in ce mai greu sa primesti aprobare pentru utilizarea unei fose septice. Este si logic, pentru ca poti contamina prin infiltratii, panza freatica. Voi explica in urmatorul punct acest lucru.

A treia afirmatie care poate falsa: “Fosele septice sunt atat de performante acum, incat tratarea apei este foarte buna”.

Daca fosa septica este 100% etansa si este vidanjata la timp, si nu are drenaj in pamant, atunci este 100% sigura. Dar sa fim seriosi. Aud mai mereu de fose fara fund sau de fose cu drenaj in pamant (dupa umplere, lichidul din fosa ajunge in pamant). Acest lichid contamineaza atat pamantul cat si apa prin infiltratii. Aceasta este problema Nr. 1, pentru contaminarea puturilor si a forajelor. Problemele din cauza acestor fose, sunt: miros apa (materie organica); hidrogen sulfurat (materie organica in descompunere), bacterii patogene: E-coli, Pseudomonas  Aeruginosa, Enterococi intestinali.

A patra afirmatie falsa: “Analiza apei este gratuita daca se merge la Apa Nova”.

Oameni buni, nu exista analiza de apa gratuita. Nici macar la Apa Nova. Aceste laboratoare sunt private. De ce ar analiza apa in mod gratuit? O analiza de apa fizico-chimica si microbiologica este minim 600 lei In functie de numarul contaminantilor analizati, poate sa treaca si de 1000 lei. Iar daca tot suntem la acest subiect, avem multe cazuri in care clientul ne solicita o oferta de tratare a apei doar cu o analiza fizico-chimica, fara cea microbiologica. Fara sa cunosti daca apa contine bacterii si de ce tip, nu ai cum sa propui echipamente pentru potabilizare si nici macar pentru ca apa sa fie sigura pentru igiena zilnica. Aici vei gasi ce tip de analiza in necesare atunci cand soliciti acest seviciu unui laborator de apa: Analize necesare in scop de potabilizare.

Am scris acest articol ca o contributie pentru cei care cauta un teren intravilan si care in final ne sunt clienti. Nu spun sa nu cumperi un astfel de teren. Sunt constient de faptul ca sunt mult mai accesibile la pret. Dar acest lucru, vine si cu probleme.

In final, las mai jos cateva sfaturi, daca totusi vei cumpara un astfel de teren sau o casa fara apa curenta si fara canalizare:

  • Daca construiesti de la zero, ai in vedere o camera tehnica de macar 4 m2 (pe langa echipamentele de tratare si filtrare a apei, vei dori sa plasezi in acest spatiu o masina de spalat rufe si probabil, un raft pentru depozitare). Camera tehnica trebuie sa contina: alimentarea cu apa a casei, curent electric, scurgere (ca pentru o masina de spalat);
  • Daca nu ai luat in calcul camera tehnica si iti construiesti un camin, sa fie macar de 2 m2 cu o inaltime de minim 1,6 m. Cu cat mai mare si mai inalta cu atat mai bine. Atentie! Caminul trebuie sa contina si scurgere – lucru atipic (nimeni nu se gandeste la asta). Scurgerea o poti rezolva prin legatura dintre camin si fosa septica sau tunel de percolare, printr-o teava de ¾” sau 1”. Poti utiliza teava neagra de plastic sau PPR. Desigur, trebuie ingropata si inclinata pentru a se scurge apa din ea. Este mult mai simplu sa o instalezi pana cand nu pavezi curtea. Pe langa scurgere, ai nevoie de alimentare si apa si curent electric. Dar acestea nu sunt de obicei o problema. Ca doar de acolo te alimentezi cu apa prin hidrofor, care la randul lui are nevoie de curent electric.

Doar o mica explicatie suplimentara si voi incheia articolul prezent: de ce este nevoie de scurgere? Pentru ca toate echipamentele care pot elimina: duritatea, fierul, manganul, amoniul, nitratul, au nevoie de spalare a mediului de filtrare. Iar in timpul spalarii, aceasta apa este evacuate (similar cu functionarea unei masini de spalat). Fara prezenta unei scurgeri, de cele mai multe ori nu exista solutie tehnica.

Mi-a luat doua ore si jumatate sa scriu si sa aranjez in pagina de blog acest articol. Asa ca sper sa-ti fie de folos tie sau unui prieten care are nevoie. Contribuie te rog si tu cu un share. Dureaza 10 secunde pe langa cele doua ore ale mele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish