Diferenta dintre apa dedurizata si apa demineralizata prin osmoza inversa este uriasa. Ambele tipuri de apa sunt moi, dar cu puritate diferita.
Ce vei afla in acest articol:
Ce este apa dedurizata si cum se obtine?
Ce este apa demineralizata prin osmoza inversa?
Cum ar trebui sa masuram duritatea apei? Dar calitatea apei demineralizate prin osmoza inversa?
Recomandari finale pe care nu le gasesti in alta parte.
Ce este apa dedurizata si cum se obtine?
Apa dedurizata este o apa ce in prealabil a fost dura, adica cu incarcare de calciu si de magneziu. Pentru ca apa dura sa ajunga in stadiul de apa dedurizata, aceasta trebuie sa treaca print-un proces numit dedurizare, care elimina ionii de calciu si de mangneziu. Dar nu este posibila doar eliminarea ionilor de calciu si de magneziu. Pentru ca procesul de dedurizare se bazeaza pe o rasina schimbatoare de ioni. Cu alte cuvinte aceasta rasina elimina anumiti ioni dar adauga in apa alt tip de ioni. Ce adauga? Ioni de sodiu (sare).
Acest schimb ionic se face in general cu ajutorul unui dedurizator volumetric automat. I se mai spune si statie de dedurizare. Practic, este acelasi echipament. Procesul de dedurizare este explicat pe larg in acest articol: Statia de dedurizare.
Apa care rezulta in urma dedurizarii, nu mai contine ioni de calciu si de magneziu, in schimb contine ioni de sodiu, In rest, alte elemente chimice prezente in apa nu sunt schimbate. Cu ale cuvinte, nu vei obtine dintr-o apa nepotabila, una potabila, doar pentru ca ai instalat un dedurizator iar acum apa este dedurizata. Apa poate avea probleme cu amoniul, nitratul, nitritul sau cu bacteriile, chiar daca apa este dedurizata. O alta intrebare des intalnita, este daca apa in urma dedurizarii mai este potabila. Raspunsul este ca aceasta apa nu mai poate fi considerate potabila conform legii dar in anumite conditii, se poate obtine potabilizarea apei dedurizate. Un articol care explica aceata tema, gasesti aici: ¿Es potable el agua descalcificada?
Speram ca am oferit suficiente informatii despre ce este apa dedurizata. Pe scurt: o apa care nu mai contine ioni de calciu si de magneziu dar contine sodiu. Este o apa moale care nu creeaza probleme cu acumularile de calcar in instalatiile de incalzire si sanitare.
Ce este apa demineraliza prin osmoza inversa?
Apa demineralizata prin ósmosis inversa este o apa saracita procentual in toti ionii pe care ii contine. Fie ca sunt ioni de calciu si de mangenziu, fie ca sunt alte substante precum: amoniu, nitrat, fier, mangan, aluminiu, plumb. Osmoza inversa este cea mai performanta tehnologie de filtrare cunoscuta la aceasta vreme si probabil cea mai folosita pe glob.
Ca apa sa ajunga demineralizata, trece printr-un proces de filtrare. Acest proces implica sursa de apa cu presiune de minim 2,5 bari. Aceasta presiune este necesara pentru ca porii membranei sunt foarte mici si anume 0,0001 microni. De aceea, atunci cand achizitionezi un purificator cu osmoza inversa, ar fi indicat ca acesta sa fie dotat cu pompa de presiune. Cu cat presiunea este mai mare, cu atat productia de apa si eficienta de filtrare va fi mai buna.
Revenind la apa demineralizata, aceasta are o puritate net superioara apei dedurizate, pentru ca osmoza inversa elimina procente semnificative din toti contaminantii chimici ai apei, fara sa adauce sodiu in apa, asa cum procedeaza dedurizatorul.
Cum ar trebui sa masuram duritatea apei? Dar calitatea apei demineralizate prin osmoza inversa?
Exista mai multe unitati de masura pentru duritatea apei. Dar in Romania, cel mai adesea masuram duritatea apei in grade germane (dH). Pentru acest lucru exista pe piata un tester numit: Test duritate apa grade germane. Cu acest tester, poti afla ce duritate are apa ta. Iar dupa ce ai efectuat testul, poti vedea aici daca apa ta este dura sau nu: Clasificarea apelor dure dupa gradul de duritate.
Cu privire la calitatea apei demineralizate, aceasta se masoara cu un aparat de TDS-metru sau cu un aparat ce masoara conductivitatea apei. Cel mai adesea pentru uz casnic se foloseste TDS-metrul iar pentru industrie, aparat pentru masurarea conductivitati. Aparatul TDS masoara in ppm iar aparatul pentru conductivitate in microsiemens. Poate fi si acelasi aparat, care sa fie dotat cu cele doua tipuri de masuratori.
Cu cat TDS-metrul arata o valoare mai mica, cu atat apa aste mai saraca in ioni. Atentie! Aparatul de TDS nu masoara duritatea apei! Pentru a vedea duritatea apei, este necesar tester-ul pentru duritate. Inca in astect de multe ori confuz: aparatul TDS nu ne spune daca apa este potabila sau nu. Poti avea o valoare de 500 ppm si apa sa fie potabila, sau poti avea o valoarea mai mica, spre exemplu de 250 ppm si apa sa nu fie potabile. Cum este posibil? Este posibil pentru ca depinde de balanta ionica adica de ceea ce contine apa. Deci aparatul de TDS nu ne arata calitatea apei dpdv. potabil ci doar incarcarea acesteia. Dar daca apa este dura spre exemplu, aceasta este bogata in ioni de calciu si de magneziu deci va rezulta un TDS mare. Cu toate acestea, apa va fi considerata potabila. Acest subiect necesita un articol separat pentru ca sunt prea multe informatii de explicat.
Cateva recomandari finale pentru fiecare tip de apa:
Apa dedurizata se foloseste cu precadere pentru protectia echipamentelor de incalzire si electrocasnicelor (masinilor de spalat). Ajuta si la igiena zilnica, pentru piele si pentru par. Dar nu-ti cumpara un dedurizator pentru a obtine o apa mai buna de baut. Scopul apei dedurizate nu este acesta.
Apa demineralizara se foloseste atat pentru baut (in acest caz recomandam un filtru bun de remineralizare si de crestere a alcalinitatii) cat si pentru zona comerciala si industriala. Demineralizarea apei cu osmoza inversa se foloseste in foarte multe aplicatii industriale.
Pentru a obtine apa dedurizata, folosesti un dedurizator cu sare. Recomandam ca intotdeauna sa instalezi in fara dedurizatorului un filtru de sedimente cu grad de filtrare intre 5 – 20 microni. Cel mai bun fiind cel de 5 microni. Alte conditii pentru instalarea unui dedudurizator: recomandam o presiune minima de 2,5 bari iar instalarea este musai sa se faca intr-o camera tehnica dotata cu scurgere (ca pentru o masina de spalat) si cu curent electric. Scurgerea este necesara pentru regenerari (dedurizatorul arunca apa la canalizare).
Pentru a obtine apa demineralizata se foloseste osmoza inversa. Recomandam cu insistenta ca sistemul sa fie dotat cu pompa de presiune. Pentru sistemele comerciale si industriale recomandam tot cu insistenta sa ai in vedere pretratarea care poate implica (in functie de calitate apei): filtrare mecanica, declorinare, dedurizare sau tratare anticalcar. Fara pretratare, vei colmata sau deteriora foarte rapid membrana de osmoza inversa.
Daca ai ajuns pana aici cu cititul, consideram ca ti-am adus valoare prin aceste informatii unice. Un share din partea ta pe platformele de socializare este binevenit. Multumim!
Pentru consultanta in vederea filtrarii sau tratarii apei, click pe: Póngase en contacto con