¿Qué debo saber sobre el purificador/filtro de ósmosis inversa antes de comprarlo?

ce trebuie sa stiu despre purificatorul filtrul cu osmoza inversa, inainte de a cumpara

In acest articol despre osmoza inversa, vom trece prin cele mai importante si necesare informatii. Iti promitem ca vei afla cel putin un aspect despre care nu ai auzit pana acum si care iti va fi de un real folos.

La finalul articolului vei stii:

  • Ce este un sistem de osmoza inversa (focusul este pe sistemele casnice);
  • Ce este membrana de osmoza inversa;
  • Ce filtreaza un purificator / filtru cu osmoza inversa;
  • Ce conditii de instalare necesita un purificator / filtru cu osmoza inversa;
  • Ce presiune are nevoie osmoza inversa?
  • Cum aleg purificatorul / filtrul de omoza inversa, daca nu cunosc presiunea apei?
  • De ce cele mai multe purificatoare / filtre cu osmoza inversa au un vas de stocare apei, iar altele nu au?
  • Demineralizeaza apa osmoza inversa? Ce se intampla cu pH-ul (alcalinitatea)?
  • Ce conditii de instalare necesita filtrul / purificatorul cu osmoza inversa?
  • Ajuta cu ceva anume un sterilizator cu UV?
  • Locul de instalare pentru un filtru / purificator cu osmoza inversa
  • Ce calitate trebuie sa aiba apa nefiltrata?
  • Cand anume trebuie sa schimbi filtrele de la filtrul cu osmoza inversa?

Ce este un sistem cu osmoza inversa?

Este un filtru / purificator care contine mai multe filtre, printre care si membrana de osmoza inversa.

Nota: Clarificarea termenilor: filtru cu osmoza inversa; purificator cu osmoza inversa. Ne referim ca acelasi echipament. Exemple, mai jos:

Ce este membrana de osmoza inversa?

Este un filtru numit membrana de osmoza inversa. Este o membrana semipermeabila cu porii de 0,0001 microni. Adica, foarte, foarte fin.

Ce filtreaza un purificator / filtru cu osmoza inversa?

Filtreaza:
Aluminiu 80-82%; Amoniu 90-94%; Bariu 96-98%; Cadmiu 87-94%; Calciu 95-98%; Crom Trivalent 95-98%; Crom Hexavalent 96-99%; Cupru 86-92%; Duritate totala 98-99%; Fier feros 98-99%; Mangan 96-99%; Magneziu 96-98%; Mercur 96-98%; Nichel 96-98%; Potasiu 96-98%; Argint 96-98%; Sodiu 96-98%; Strontiu 96-98%; Zinc 98-99%; Arsen 60-95%; Bircarbonat 90-96%; Borat 30-70%; Bromura 94-96%; Cloruri 90-95%; Cromat 90-98%; Cianura 90-95%; Fero cianura 99%; Fluorura 90-96%; Nitrat 60- 90%; Fosfat 90%; Selenat si selenit 94-97%; Sulfat 99%; Sulfit 98-99%; Tiosulfat 99%; Acid Acetic 50%; Azbest 99,9%; Bacterie (vezi explicatii mai jos) si Virus 99,9%; Chisturi si Turbiditate 99,9%; Detergenti 99%; Coloranti 99,9%; Formaldehida 20%; Glucoza 99,9%; Pesticide organice 99%; Fenol 50%; Proteina 99,9%; Pirogen 99,9%; Zahar/Lactoza 99,9%; Uree 40-60%.

Nota: Procentul de rejectie/filtrare este influentat de pH si de presiunea apei. Calitatea apei este diferita de la caz la caz, deci si procentele de filtrare pot varia.

Ce conditii de instalare necesita osmoza inversa?

  • Necesita apa afara clor (maxim 0,1 mg/l), apa cu turbiditate cat mai mica, duritate cat mai mica, de obicei sub 7 grade. Dar poate functiona si cu duritate mai mare. Avem multe sisteme instalate spre exemplu in Constanta, unde duritatea apei este de aproximativ 22 grade Germane. Numai ca in astfel de cazuri, recomandam schimbarea membranei de osmoza inversa in mod obligatoriu, la 12 luni;
  • Necesita curent electric, daca sistemul este dotat cu pompa de presiune sau sterilizator UV (noi nu recomanda UV, dar despre asta vom scrie un alt articol);
  • Necesita instalarea unei baterii suplimentare pentru consumul de apa filtrata, ceea ce implica o gaura de 12 mm la innstalare, facuta in chiuveta sau in blatul de bucatarie (bateria cu o cale se livreaza in pachetul purificatorului), sau necesita schimbarea bateriei tale cu una cu trei cai (aceasta baterie se livreaza separat si contra-cost);
  • Necesita conectarea inclusiv la scurgere (canalizare). Explicatii ceva mai jos.

Exemplu de baterie cu trei cai si o baterie cu o singura cale:

Ce presiune are nevoie osmoza inversa?

Cu toate ca cele mai multe site-uri comunica ca presiunea de 2 bari este suficienta, noi recomandam o presiune minima de 2,5 bari. Cu cat presiunea este mai mare, cu atat sistemul va arunca mai putina apa la drenaj si cu atat durata de viata a membrane de osmoza inversa va fi mai lunga. Atunci cand presiunea este mica, cei mai multi contaminanti raman lipiti de membranam ceea ce scade calitate apei dar perioada de viata a membranei.

Cum aleg purificatorul / filtrul de omoza inversa, daca nu cunosc presiunea apei?

  • Iti recomandam sa alegi un purificator cu osmoza inversa care sa fie dotat cu pompa de presiune. In acest fel nu ai cum sa dai gres.
  • Daca vorbim de sisteme casnice, acestea se gasesc atat cu pompa de presiune cat si fara pompa de presiune. Daca esti in cautarea unui sistem industrial de osmoza inversa, acestea sunt toate dotate cu pompa de presiune.
  • Daca vei alege un purificator / filtru cu osmoza inversa fara pompa de presiune, consumul de apa (aruncat la canalizare) va fi ~85%. Adica, ceea ce ajunge la tine inseamna doar 15% (maxim).
  • Daca veti alege un purificator / filtru cu osmoza inversa cu pompa de presiune, consumul de apa va fi de ~75%. Adica ceea ce ajunge la tine inseamna 25%.
  • In functie purificator si de pompa de presiune (nu toate pompele product aceeasi presiune si acelasi debit, se poate obtine o productie chiar mai buna. Spre exemplu, am obtinut cu acest purificator Osmoazura UltraSmart RO100, o productie de 33%, adica doar 67% a fost apa pierduta.
  • In cazul sistemelor industriale de osmoza inversa, apa filtrata (se mai numeste si permeat), poate ajunge chiar pana la 45%, pentru ca exista sisteme de recuperare concentrat (apa reziduala), printr-un sistem de recirculare. Dar nu toate sistemele au aceasta functie. Cele ieftine, clar nu au asa ceva.
  • Pierderea apei la canalizare este probabil lucrul cel mai deranjant dar trebuie sa intelegi ca altfel nu se poate. Este evident o limitare tehnologica dar ea vine la pachet cu o calitate exceptionala a apei.

De ce cele mai multe purificatoare / filtre cu osmoza inversa au un vas de stocare apei, iar altele nu au?

  • Pentru ca porii membrane de osmoza inversa sunt atat de mici, incat filrarea se face aproape prin picurare. Iar vasul are rolul de a colecta aceasta apa si de a o livra catre bateria de apa filtrara cu un debit mai mare, aproximativ. 1,5 – 1,8 litri/minut. Vasul are o perna de aer in interior si impinge apa colectata, la deschicerea barteriei (robinetului de apa filtrata).
    Iar cele care nu au vas de stocare, au membrane de capacitate mai mare si pompe de presiune mai mari. Cu cat membrana este de capacitate mai mare, cu atat vei avea un debit mai bun (paharul se va umple mai repede). Exemple mai jos:
  • 50 GPD (galoane per day) – sunt sisteme de obicei furnizate cu vas de stocare. Ofera 7,8 litri/H ceea ce inseamna 0,13 litri / minut. Dar datoritia vasului de stocare, apa va avea un debit de aprox. 1,5 – 1,8 litri/minut;
  • 75 GPD (galoane per day) – sunt sisteme de obicei furnizate cu vas de stocare. Ofera 11,8 litri/H ceea ce inseamna 0,19 litri / minut. Dar datoritia vasului de stocare, apa va avea un debit de aprox. 1,5 – 1,8 litri/minut;
  • 100 GPD (galoane per day) – sunt sisteme de obicei furnizate cu vas de stocare. Ofera 15,75 litri/H ceea ce inseamna 0,26 litri / minut. Dar datoritia vasului de stocare, apa va avea un debit de aprox. 1,5 – 1,8 litri/minut;
  • 300 GPD (galoane per day) – sunt sisteme de obicei furnizate fara vas de stocare. Ofera 47,25 litri/H ceea ce inseamna 0,78 litri / minut – acesta va fi viteza cu care vei lua apa intr-un pahar sau sticla, ceea ce este destul de putin;
  • 500 GPD (galoane per day) – sunt sisteme de obicei furnizate fara vas de stocare. Ofera 1890 litri/H ceea ce inseamna 1,3 litri / minut – acesta va fi viteza cu care vei lua apa intr-un pahar sau sticla, ceea ce este satisfacator;
  • 600 GPD (galoane per day) – sunt sisteme de obicei furnizate fara vas de stocare. Ofera 2268 litri/H ceea ce inseamna 1,57 litri / minut – acesta va fi viteza cu care vei lua apa intr-un pahar sau sticla, ceea ce este bine.
  • Concluzia este ca daca iti doresti un purificator cu osmoza inversa fara vas, macar achizitioneaza unul de 600 GPD sau macar de 500 GPD. Dar evident, cel de 600 GPD este mai bun.

Demineralizeaza apa osmoza inversa? Ce se intampla cu pH-ul (alcalinitatea)?

Da, acest lucuri se intampla, apa de la osmoza inversa este demineralizata DAR, acest lucru se poate rezolva cu un filtru bun de remineralizare. Toate sistemele noastre de osmoza inversa au in dotare filtre de remineralizare foarte performante, totusi, remineralizarea nu mai poate fi facuta la nivelul de la care s-a plecat. Adica remineralizarea va fi facuta in cantitate mai mica decat ceea apa a avut initial ca si cantitate minerale. Dar puritatea apei la un nivel inalt, nu poate fi oferita fara demineralizare. Exista informatii de la alti furnizori de filtre, cum ca purificatorul cu osmoza inversa filtreaza selectiv si lasa in apa mineralele. Acest lucru nu este adevarat si nici nu poate fi. De aceea, este important ca filtrul cu osmoza inversa sa fie dotat cu un filtru de remineralizare de calitate (desigur, suntem constienti ca acest lucru este greu de indentificat de catre client).

Ce se intampla cu pH-ul apei?

Acesta de obicei scade sub 7 si de fapt asta este reala problema, pentru ca apa acida are prostul obicei sa preia minerale din corpul uman. Daca se rezolva ridicarea pH-ului, ca acesta sa fie peste 7, atunci este un lucru excelent. Aceasta problema se rezolva tot printr-un filtru bun de remineralizare, care are capacitatea de a ridica si pH-ul apei peste 7. De obiceim fitrele noastre de remineralizare, ridica pH-ul apei intre 7,5 – 9,5.

Ce conditii de instalare necesita filtrul / purificatorul cu osmoza inversa?

  • Ai nevoie de spatiu suficient sub chiuveta. Sfat: verifica dimensiune purificatorului si a spatiului de sub chiuveta;
    Ai nevoie de curent electric (pentru sistemele cu pompa de presiune). Verifica daca poti ajunge la locul de instalare cu un prelungitor;
  • Daca sistemul nu contine pompa de presiune, iti recomandam sa te asiguri ca ai o presiune minima de 2,5 bari. Daca nu ai cum sa masori presiunea, mai bine achizitioneaza un sistem dotat cu pompa de presiune;
  • Ai nevoie de un loc pe chiuveta sau pe blat unde sa instalezi bateria suplimentara (robinet pentru apa filtrata). In cazul nostru, ai nevoie sa faci o gaura de 12 mm diametru (de obicei cu o bormasina clasica).
  • Compatibilitatea filtrului / purificatorului cu osmoza inversa cu apa contaminata bacteriologic.
    Aici exista o incompatibilitate. Vei gasiti pe cele mai multe website-uri ca osmoza inversa filtreaza bacteriile. In anumiite conditii, da este devarat. Spre exemplu daca apa ta vine dintr-o sursa sigura precum reteaua publica de apa, care este igienizata si dezinfectata cu clor, atunci nu este o problema. Pot aparea contaminari accidentale cu bacterii, iar sistemul de osmoza inversa poate face fata la aceste accidente. Dar daca sursa ta de apa este de put/foraj, cu zeci, sute sau mii de bacterii, este foarte indicat ca mai intai sa elimini bacteriile, spre exemplu cu Clairify, sa igienizezi conductele casei cu Eoxide si dupa care sa-ti instalezi un purificator cu osmoza inversa. Prea multe bacterii vor distruge membrana de osmoza iar acestea vor trece in apa filtrata, adica vei avea in pahar, apa cu bacterii.

Ajuta cu ceva anume un sterilizator cu UV?

Unele purificatoare cu osmoza inversa se vand cu un sterilizator UV. Dar acest lucru nu te ajuta. Sterilizatorul UV are doar rolul sa distruga bacteriile care s-ar putea dezvolta prin procesul de stagnare a apei in vasul de stocare (dar nu se descurca prea bine). In niciun caz, acest sterilizator nu este proiectat si gandit sa distruga bacteriile prezente in sursa ta de apa. Vezi aici un studiu de caz in acest sens: Pseudomonas Aeruginosa in apa ta?

Locul de instalare pentru un filtru / purificator cu osmoza inversa

De obicei se instaleaza la bucatarie sub chiuveta. Evident, ne referim la sistemele casnice. Debitul apei este mic (viteza de curgere a apei) si acest lucru nu permine instalarea unui sistem casnic pentru toata apa care intra in casa. Pentru asa ceva ar fi necesar un sistem industrial de osmoza inversa. Exemplu aici: Osmoza inversa industriala instalata pentru toata casa.

Ce calitate trebuie sa aiba apa nefiltrata?

In peste 98% din cazuri, daca apa este din reteaua publica, poti instala un purificator de osmoza inversa. Dar daca apa este din put/foraj, atentie la bacterii, duritate, fier, mangan, turbiditate, conductivitate. Acesti parametri, pot influenta negativ calitatea apei si chiar pot distruge membrana de osmoza inversa sau pompa de presiune. In acest caz, pe baza unui buletin de analiza a apei, iti putem recomanda ce trebuie facut si daca poti utiliza un purificator cu osmoza inversa: Lista cu analizele necesare in scop de potabilizare.

Cand anume trebuie sa schimbi filtrele de la filtrul cu osmoza inversa?

Pentru o ingiena buna si pentru ca performantele sa se pastreze, iti recomandam sa schimbi setul de filtre o data la 12 luni. Daca faci acest lucru, vei avea o calitate a apei foarte buna sau buna.

Final de articol
Purificatorul cu osmoza inversa nu este un panaceu universal. Ca orice tehnologie, are limitarile ei. De aceea, cand avem o problema cu anumiti contaminanti, verificam lista de mai sus cj procentele de filtrare si scadem din parametrul cu probleme, procentul respectiv. Dupa care verificam rezultatul, iar daca acesta ajunge in limitele de potabilizare, atunci osmoza inversa este protrivita pentru utilizare. Acest procedeu il aplicam doar in cazul apei de put/foraj, unde ar trebui sa avem un buletin de analiza fizico-chimic si microbiologic. Pentru apa din reteaua plublica, tratata si dezinfectata cu clor, putem utiliza fara restrictii filtrul cu osmoza inversa.

Simplu? Complicat? Suntem aici sa te consiliem corect: Póngase en contacto con.
Articol scris de catre: Emanuel Toader – peste 10 ani de experienta in tratarea si filtrarea apei. Peste 5000 de sisteme de filtrare vandute.

PS: Cele mai performante purificatoare cu osmoza inversa, construite cu nano zinc pentru igiena cartuselor si echipate cu filtre de remineralizare, alcalinizare si hidrogenare apa (apa antioxidanta), mai jos:

FILTRO DE AGUA POR OSMOSIS INVERSA OSMOAZURA ULTRA SMART RO100 - AGUA ALCALINA HIDROGENADA

FILTRO DE OSMOSIS INVERSA OSMOAZURA BMB-20 PRO TWIST - AGUA ALCALINA HIDROGENADA

Iar mai jos, purificatoare de apa cu osmoza inversa, cu filtre ce includ nano-argint:

PRODF600-AG FILTRO DE AGUA DE OSMOSIS INVERSA, ALCALINA pH 8,5 - FLUJO DIRECTO 94 L/HORA

FILTRO DE AGUA OSMOSIS INVERSA OSMOAZURA PRO75P-AG, ALCALINA pH 8,5

FILTRO DE AGUA OSMOSIS INVERSA OSMOAZURA ECO75-AG, ALCALINA pH 8,5

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

es_ESSpanish