Apa dura, problema omului modern!

Apa dura

Apa dura este o problema a omului modern

Toti cei care am avut ocazia sa ne vedem bunicii vietuind la tara, ne aducem aminte ca atunci cand ploua, plasau vase pentru colectarea apei de ploaie. Acest lucru il faceau pentru a spala hainele cu aceasta apa. Ei au constatat ca apa din put nu spala la fel de bine ca apa de ploaie, ceea ce este absolut adevarat. Apa de ploaie este lipsita de duritate, de saruri, pe care apa de put le are din belsug.  Ei nu aveau o problema cu apa dura asa cum omul modern are. Utilizau apa din put pentru baut, gatit si pentru adaparea animalelor, eventual pentru a uda plantele din gradina, iar pentru spalat utilizau apa de ploaie. 

Omul modern a dorit confort. Acest lucru inseamna ca doreste sa deshida un robinet si apa calda sau rece sa sa curga din belsug. Omul modern nu are timp de adunat apa de ploaie si nici nu concepe sa spele hainele cu mainele, asa cum faceau bunicii nostri. Omul modern si-a instalat pompe de presiune, centrala termica, boiler etc. Din acest moment incep probleme cu apa dura.  Aceasta apa contine saruri care se depun pe tevi, in centrala termica, in boiler, in masina de spalat etc., treptat formandu-se o crusta dura, care micsoreaza semnificativ transferul termic, reduce debitul apei prin ingustarea tevilor, creste costurile de intretinere a unei case cu incalzirea si cu intreventiile service, lasa urme albe si greu de curatat pe cada, chiuveta, vesela ect. 

O alta problema a apei dure este in zona de industrie

In multe cazuri, este nevoie de o apa lipsita de saruri, o apa fara minerale pentru ca echipamentele respective sa functioneze fara probleme. Sunt cazuri in care foarte multe echipamente sunt scoaze din uz sau necesita inverventii service, din cauza calcarului.

Concluzionand, am putea spune ca apa dura este de fapt o problema majora in ce priveste urmatoarele puncte:

  • centrala termica, boiler, conducte, baterii
  • creste costul cu incalzirea prin micsorarea transferului termic
  • lasa pete albe greu de curatat pe vesela, chiuveta, cada, ceea ce deranjeaza in multe cazuri
  • nu face spuma cu detergentul/sapunul ceea ce conduce la un consum mai mare de detergent/sapun
  • blocheaza si scoate din uz in multe cazuri, echipamente utilizate in industrie

Consideram ca apa dura nu este o problema pentru consumul acesteia. Exista o singura exceptie, doar in cazul in care medicul dvs. v-a recomandat sa beti o apa saracita in minerale, atunci apa dura poate fi o problema. In orice alt caz, apa dura este buna pentru a fi consumata pentru ca de fapt duritatea apei consta in saruri de calciu si magneziu, benefice organismului uman.

Care este solutia tehnica in cazul in care te confrunti cu apa dura?

Exista mai multe variante:

Dedurizatorul clasic

  • Dedurizatorul clasic, adica cel cu rasina schimbatoare de ioni, cunoscut polular ca ” dedurizator cu sare”. Practic, acest echipament scade duritatea apei pana la sub 1 grad german, adica dedurizeaza apa. Tehnica aceasta foloseste o rasina cationica ce face un schimb ionic. Adica opreste ionii de calciu si de magneziu din apa, ioni ce sunt responsabili cu formarea de calcar in instalatie iar in schimb introduce sodiu, adica sare;
  • Este o metoda foarte populara si cu efecte masurabile. Dezavantajul acestei tehnologii este ca ai consum de sare care trebuie achizitionata, carata (saci de 25 kg) si in general exista un disconfort continuu. Mai ales daca acest dedurizator este detinut de catre o persoana in varsta sau de cineva operat de hernie sau coloana, acest lucru nu este de dorit. In plus, daca cumva casa respectiva este dotata cu fosa septica, o cantitate insemnata de apa sarata va ajunge in fosa respectiva. Nu numai ca va trebui vitanjata mai des, dar si functioneaza corecta a acesteia va fi afectata de catre apa sarata. Totusi, dedurizatorul clasic este cea mai cunoscuta si utilizata tehnologie penntru problema apei dure.

Dedurizatorul fara sare TAC

  • Un dedurizator fara sare TAC este de fapt un conditionator. Acesta nu dedurizeaza apa! Apa va avea aceeasi cantitate de ioni de calciu si de magneziu inainte si dupa TAC. Mai clar, apa va avea aceeasi duritate cu si fara dedurizatorul TAC. Daca totusi prin teste sau prin analiza apei indentificati duritatea apei schimbata, aceasta nu este de la dedurizatorul fara sare TAC ci mult mai probabil de la perioada de timp dintre cele doua analize de apa (sursa de apa nu are in permanenta exact aceeasi duritate), sau de la testele de apa care nu au o precizie de 100%. Intotdeauna exista o anumita marja de eroare a  testelor pentru duritatea apei si chiar a analizei de apa efectuata intru-un laborator acreditat.Cum functioneaza totusi un dedurizator fara sare TAC?Tehnologia de dedurizare fara sare TAC este cel mai bine definita ca margele (foarte mici) din co-polimer cu un invelis special sub influenta carora precipita mineralele de calciu si de magneziu in microcristale de carbonat de calciu. Mergelele TAC atrag ioni de calciu si de mangeziu si elibereaza conglomerate de carbonat de calciu in forma de microcristale. Aceste microcristale sunt invizibile cu ochiul liber si plutesc in apa, prin conducte, pana cand utilizatorul va folosi apa la baie, chiuveta, dus, masina de spalat etc.Este tehnologia de dedurizare fara sare TAC testata si acreditata?Da, prin protocolul standard german DVGW, articolul D512, care se refera la verificarea aparatelor de tratare a apei pentru reducerea depunerilor calcaroase. Rezultatul acestui test: TAC Next Scale Stop reduce depunerile de calcar in procent de 99,6%, similar cu un dedurizator bazat pe tehnologia de schimbare a ionilor (dedurizator cu sare).In plus, mediul de filtrare TAC este certificat NSF. Aceasta certificare are doar scopul sa demonstreze ca apa poate fi consumata fara probleme, chiar daca a fost tratata cu aceasta tehnologie. Atentie! Tehnologia TAC nu este pentru a filtrata/trata apa nepotabila si a o face potabila!

Aparat electronic anticalcar Scalewatcher

Un aparat electronic anticalcar Scalewatcher este un conditionator. Acesta nu dedurizeaza apa! Apa va avea aceeasi cantitate de ioni de calciu si de magneziu inainte si dupa tratarea cu aparatul Scalewatcher. Mai clar, apa va avea aceeasi duritate cu si fara aparatul anticalcar Scalewatcher.

Daca totusi prin teste sau prin analiza apei indentificati duritatea apei schimbata, aceasta nu este de la efectul aparatului anticalcar Scalewatcher ci mult mai probabil de la perioada de timp dintre cele doua analize de apa (sursa de apa nu are in permanenta exact aceeasi duritate), sau de la testele de apa care nu au o precizie de 100%. Intotdeauna exista o anumita marja de eroare a  testelor pentru duritatea apei si chiar a analizei de apa efectuata intru-un laborator acreditat.

Cum functioneaza totusi un aparat electronic anticalcar Scalewatcher?

Aceasta tehnologie este compusa dintr-o unitate electronica ce transmite un semnal catre un cablu ce este bobinat pe o conducta de apa.

Explicatii functionare aparat anticalcar

 

Apa netratata, inainte de bobina (firul electric infasurat pe conducta) formeaza depuneri pentru ca mineralele contin polaritati negative si pozitive. Deoarece conductele sunt incarcate cu polaritate negativa, atrage mineralele incarcate pozitiv si astfel de creaza depuneri.

Apa tratata electronic – apa ce trece prin bobina instalata pe conducta, formeaza manunchiuri de cristale ce sunt dominant incarcate negativ. Deoarece si conductele sunt incarcate tot cu polaritate negativa, aceste cristale formate sunt respinse de catre conducte si plutesc in apa fara sa mai adere la suprafete. Pe de alta parte, depunerile de calcar sunt dizolvate de cabonul dioxid (CO2) format ca rezultat la cristalelor (cristalizarii), fiind indepartate de pe conducte, pas cu pas. Aceste cristale sunt suspendate in apa (plutesc) si pot fi purjate impreuna cu apa (ajung la canalizare prin utilizarea apei).

Acest tip de tratare are doua avantaje:

Previne imediat depunerile in instalatii;
Pas cu pas curata depunerile din instalatii.

Aparatele electronice anticalcar rezolva urmatoarele probleme si in apa de proces:

Dizolva depunerile de minerale din instalatii, inclusiv depunerile de silicat;
Rugina – indeparteaza si inlocuieste rugina cu un strat subtire numit MAGNETITA.

Magnetita – este un mineral format din oxid de fier negru, Fe3O4, cu proprietati magnetice. Este un metal utilizat la fabricarea de otel, cuie, echipamente pentru bucatarie, scule, poduri, diferite constructii, se utilizeaza in industria auto, cai ferate etc.

Murdarie – reduce biofilmul, deci se reduc si bacteriile;
Alge – reducerea algelor.

Este tehnologia de tratare anticalcar Scalewatcher testata si acreditata?

Da, de Universitatea Portsmouth. Rezultatul testului in conditii reale de lucru, este urmatorul: Scalewatcher are unUniversitatea Postmouth randament excelent impotriva apei dure. Pentru a vedea reportul, click pe: Raport testare Universitatea Portsmouth.

 

Intrebarea legitima care aparare: Cum aleg corect intre cele trei tehnologii prezentate mai sus?

Este o intrebare buna iar raspunsul scurt este: Contacteaza-ne si pe baza catorva intrebari, noi iti putem propune tehnologia potrivita pentru tine. Aici ne poti contacta: Póngase en contacto con

In principiu dorim sa intelegem ce-ti doresti si ar trebui sa ai in vedere de urmatoarele puncte:

  • Doresti ca apa sa nu mai afecteze centrala termica, boiler, masina de spalat, baterii si robineti? Sau doresti ca petele albe de pe chiuveta si vesela sa dispara complet sau sa fie diminuate? Dedurizatorul calsic este singurul care te ajuta ca petele albe sa dispara complet sau partial (in functie de cat de dura este apa, exista posibilitatea ca aceste pete albe prezente pe vesela, baterii, chiuveta, paravan dus, sa nu dispara complet);
  • Nu te intereseaza diminuarea petelor albe, dar doresti ca centrala termica, boilerul, masina de spalat si interiorul robinetilor si a bateriilor sa nu acumuleze calcar? In acest caz poti utiliza atat dedurizatorul fara sare TAC cat si aparantul anticalcar Scalewatcher;
  • Nu vrei sa vitanjezi prea des fosa septica sau nu vrei sa fi dependent de caratul sacilor cu sare? In acest caz dedurizatorul clasic dispare din optiuni si raman doar cele doua optiuni: dedurizatorul fara sare TAC si aparatul anticalcar Scalewatcher.

Dupa cum poti obeserva, nu exista tehnologie perfecta de tratare a apei dure, ci doar tehnologii care au avantaje si dezavantaje. Daca ai intrebari suplimentare, suntem deschisi si raspundem cu placere.

Mai jos, alte articole care trateaza subiectul apei dure, prin explicarea tehnologiilor de tratate.

Statia de dedurizare, solutia tehnica pentru eliminarea calcarului din apa

Stiai ca o depunere de doar 1,5 mm calcar iti creste factura cu 15%?

Dedurizator vs sistem electronic anticalcar

¿Cuándo NO utilizar un descalcificador sin sal TAC?

Cand sa NU utilizam un aparat anticalcar Scalewatcher?

Si tu te-ai saturat de curatarea chimica a centralei termice?

 

 

2 comentarios de “Apa dura, problema omului modern!

  1. Gagiu Gheorghe dice:

    Buna ziua.Filtrul magnetic poate avea o influență negativă asupra apei potabile?Ionii de calciu și magneziu (necesari organismului) rămîne în apă după trecerea apei prin filtru magnetic?

    • Consilier tehnico-comercial dice:

      Hola,

      Filtrul nostru magnetic nu are nicio influenta negativa asupra sanatatii. Dimpotriva…mai multe informatii despre apa magnetizata si beneficiile asupra sanatatii, gasiti pe blogul https://apamagnetizata.wordpress.com/ Cu ptivire apa ionii de calciu si de magneziu, acestia raman in apa dupa trecerea prin filtrul magnetic.

      Atentie ce la tip de filtru magnetic utilizati. In cazul celor mai multe „filtre magnetice” apa intra in contact direct cu magnetul. In cazul Aqua Soft Natural, magnetii sunt incapsulati si apa nu intra in contact direct cu magnetii. Cu alte cuvinte, nimic din materialele din care sunt confectionati magnetii, nu migreaza in apa potabila.

      Zi buna!
      El equipo de azura.ro

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

es_ESSpanish