Apa dura, problema omului modern!

Apa dura este o problema a omului modern. Toti cei care am avut ocazia sa ne vedem bunicii vietuind la tara, ne aducem aminte ca atunci cand ploua, plasau vase pentru colectarea apei de ploaie. Acest lucru il faceau pentru a spala hainele cu aceasta apa. Ei au constatat ca apa din put nu spala la fel de bine ca apa de ploaie, ceea ce este absolut adevarat. Apa de ploaie este lipsita de duritate, de saruri, pe care apa de put le are din belsug.  Ei nu aveau o problema cu apa dura asa cum omul modern are. Utilizau apa din put pentru baut, gatit si pentru adaparea animalelor, eventual pentru a uda plantele din gradina, iar pentru spalat utilizau apa de ploaie. 

        Omul modern a dorit confort. Acest lucru inseamna ca doreste sa deshida un robinet si apa calda sau rece sa sa curga din belsug. Omul modern nu are timp de adunat apa de ploaie si nici nu concepe sa spele hainele cu mainele, asa cum faceau bunicii nostri. Omul modern si-a instalat pompe de presiune, centrala termica, boiler etc. Din acest moment incep probleme cu apa dura.  Aceasta apa contine saruri care se depun pe tevi, in centrala termica, in boiler, in masina de spalat etc., treptat formandu-se o crusta dura, care micsoreaza semnificativ transferul termic, reduce debitul apei prin ingustarea tevilor, creste costurile de intretinere a unei case cu incalzirea si cu intreventiile service, lasa urme albe si greu de curatat pe cada, chiuveta, vesela ect. 

       O alta problema a apei dure este in zona de industrie. In multe cazuri, este nevoie de o apa lipsita de saruri, o apa fara minerale pentru ca echipamentele respective sa functioneze fara probleme. Sunt cazuri in care foarte multe echipamente sunt scoaze din uz sau necesita inverventii service, din cauza calcarului.

       Concluzionand, am putea spune ca apa dura este de fapt o problema majora in ce priveste urmatoarele puncte:

– centrala termica, boiler, conducte, baterii
– creste costul cu incalzirea prin micsorarea transferului termic
– lasa pete albe greu de curatat pe vesela, chiuveta, cada, ceea ce deranjeaza in multe cazuri
– nu face spuma cu detergentul/sapunul ceea ce conduce la un consum mai mare de detergent/sapun

– blocheaza si scoate din uz in multe cazuri, echipamente utilizate in industrie

     Consideram ca apa dura nu este o problema pentru consumul acesteia. Exista o singura exceptie, doar in cazul in care medicul dvs. v-a recomandat sa beti o apa saracita  in minerale, atunci apa dura poate fi o problema. In orice alt caz, apa dura este buna pentru a fi consumata pentru ca de fapt duritatea apei consta in saruri de calciu si magneziu, benefice organismului uman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!!