Statia de dedurizare, solutia tehnica pentru eliminarea calcarului din apa

Statia de dedurizare, solutia tehnica pentru eliminarea calcarului din apa

De ce as avea nevoie de o statie de dedurizare si cum ma ajuta in calcarului din apa?

Sursa primordiala de apa este ploaia, care de fapt este apa moale (nu are duritate). Dar pentru ca apa de ploaie intra in pamant si strabate diferite roci care se dizolva in acest fel in apa, ea devine dura. Principalele saruri care dau duritate apei sunt cele de calciu (Ca)* si magneziu (Mg)**. In multe zone din Romania principala sursa de apa este cea subterana si este incarcata cu aceste saruri. Aceasta ape este numita APA DURA din cauza acestor saruri care creaza depuneri in sistemele de distributie a apei, depuneri care au un continut precum o roca.

Problemele cauzate de apa dura

    Aceasta depunere de saruri se numeste CALCAR. Acest calcar se depune la o izolatie pe interiorul tevilor de incalzire si interiorul elementilor de incazire din boilere. Un alt dezavantaj este ca sapunul si detergenul nu fac spuma cu aceasta apa dura, deci afecteaza in mare masura calitatea unui dus si spalarea rufelor si a veselei. De asemenea apa dura lasa urme si pete albe pe chiuveta si vesela ceea ce este foarte deranjant iar curatarea lor este foarte dificila (pentru ca la curatare tot apa dura se foloseste).

Calcarul din apa afecteaza puterea de incalzire

Calcarul depus pe elementele de incalzire reduce trastic eficienta acestora deoarece are efect izolator. In aceste conditii, costurile cu incazirea cresc semnificativ.

Dedurizatorul raspunde cu succes acestei probleme. Dedurizatorul indeparteaza din apa sarurule dure de calciu si magneziu prin inlocuirea lor cu saruri „moi” ce nu creaza depuneri. Acest lucru se poate face cu succes folosind unul din dedurizatoarele noastre. Avem o gama destul de bogata de dedurizatoare, de la cele compacte ce ocupa putin spatiu sau dedurizatoare dublu corp, cu vasul de sare separat si cu capacitate de incarcare mult mai mare, in functie de necesitati.

Cum functioneaza un dedurizator?

Dedurizatorul functioneaza printr-un proces numit schimb ionic. Apa dura trece printr-o cantitate de rasina cationica de inalta calitate ce se afla intr-un vas sub presiune. Rasina cationica atrage ionii pozitivi de calciu si magneziu din apa si elibereaza in schimb ioni de sodiu***. La un moment dat capacitatea de schimb a rasinii este epuizata si atunci necesita o regenare ce se realizeaza cu o solutie de apa cu sare numita saramura. Aceasta saramura este introdusa in mod automat si la timpul potrivit in coloana sub presiune ce contine rasina cationica. Rasina in contact cu saramura elibereaza ionii de calciu si magneziu ce ajung la canalizare si atrage ionii de sodiu. in acest fel rasina cationica este din noi capabila sa dedurizeze apa. Procesul de regenerare dureaza intre 60 si 180 minut, in functie de marimea dedurizatorului. In cazul dedurizatoarelor simplex (rezidentiale) acest proces de regenerare se intampla noaptea cand posibilitatea de a avea nevoie de apa dedurizata este minim. In cazul dedurizatoarelor duplex (pentru industrie) procesul de regenerare apare atunci cand este nevoie pentru ca acest tip de echipament poate oferi in continuare apa dedurizata, deoarece are in dotare doua coloane cu rasina cationica, una in lucru si una in regenerare.     

Intretinere dedurizator / statie de dedurizare (este acelasi echipament)

Dedurizatoarele comercializate de noi sunt alese cu mare grija dintre multele modele existente pe piata. Experienta de ani de zile in dedurizarea si tratarea apei ne permite sa alegem ce este mai bun si sa ne ferim de acele echipamente care creaza probleme sau care nu functioneza la parametri maximi. Asa ca dvs. veti beneficia de aceasta experienta a noastra, daca veti alege sa deveniti clientul nostru. Va veti bucura de o apa fara calcar si bine filtrata pentru ca sistemul dvs. de incalzire si masina de spalat sa functioneze multi ani si fara probleme. Veti avea vase curate, chiuveta, cada si toaleta curata, iar hainele vor fi mai curate ca oricand. Sa nu mai amintim de dusul zilnic care va fi o placere. Toata atentia pe care trebuie sa o dati, este sa aveti grija ca nivelul de sare din vasul special sa nu scada sub un anumit nivel. Este bine sa luati in calcul si un plan de verificare sau service, sa zicem de doua sau trei ori pe an. Nu este obligatoriu dar pentru a sta fara nicio grija, puteti solicita asa ceva.

       Puteti vedea dedurizatoarele noastre accesand link-ul: Dedurizatoare


*Calciul este elementul chimic cu numarul 20 in tabelul periodic al elementelor. Este un metal alcalino-pamantos . Calciul este un metal alcalino-pamantos de culoare gri, cel de-al cincea element din punct de vedere al raspandirii in scoarta terestra. Calciul este de asemenea al cincilea dintre cei mai răspanditi ioni dizolvati in apa marilor, după sodiu, clor, magneziu si sulfati.

**Magneziul este elementul chimic din tabelul periodic al elementelor care are simbolul Mg si numarul atomic 12. Magneziul este al optulea element si al treilea metal după aluminiu si fier ca abundenta in scoarta solida terestra, formand aproximativ 2% din masa acesteia. Magneziul este al treilea ca si componenta in sarurile dizolvate in apa marii.

***Sodiul (sau Natriu) este un element din tabelul periodic avand simbolul Na și numărul atomic 11. Este un metal alcalin, argintiu, cu o reactivitate ridicata. Din această cauza, sodiul nu exista liber in natura, ci doar sub forma de combinatii chimice deosebit de stabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *