Ce trebuie sa stii despre clorinarea apei?
Clorul este cel mai comun dezinfectant pentru dezinfectia apei. Se foloseste pe scara larga in Romania, iar la momentul scrierii acestui articol, este foarte posibil sa fie singurul dezinfectant introdus in apa pe teritoriul Romaniei, in retelele de apa publice.
De ce se foloseste clorul in cea mai mare parte a timpului si nu alt dezinfectant?
Raspunsul este simplu, pentru ca are un pret accesibil adica este ieftin. Instalatiile de ozon sunt foarte costisitoare si cu un anumit risc in utilizare.
Exista variante de dezinfectie mai bune decat clorul?
Instalatiile de ozon sunt foarte costisitoare si cu un anumit risc in utilizare. In plus, ozonul este instabil si pentru coloane lungi de apa nu este atat de eficient.
Dioxidul de clor este mult mai bun si mai eficient, dar este mai costisitor.
Sterilizare cu UV – in functie de calitatea apei, din experienta noastra dezinfectia se situeaza intre 20% – 80%. Rereori peste acest procent. In plus, Are limitari tehnice in sensul in care o conducta de apa foarte lunga, asa cum sunt conductele ce pleaca de la o statie de tratare catre locuinte, dezvolta bacterii pe traseu. In plus, exista oricand riscul ca becul UV sau transformatorul de alimentare sa se arda, deoarece un sterilizator UV functioneaza cu curent electric. Daca acest lucru s-a intamplat, dezinfectia apei nu mai este posibila.
Desinfección Clairify Quantum – cea mai performanta si noua tehnologie de dezinfectie a apei. Nu necesita curent electric, deci nu exista risc de nefunctionare. Rezultatele sunt remarcabile, dezinfectie in procent de 99,9999%. Dar aceste dispozitive trebuie sa le instalezi cat mai aproape de punctul de consum. Spre exemplu la intrarea in casa/apartament sau sub chiuveta. Si aceasta tehnologie are aceeasi limitare tehnologica ca si UV-ul. Conductele prea lungi de apa pana la consumator, vor dezvolta bacterii pe traseu.
Deci, clorul dozat in apa ramane cea mai accesibila metoda de dezinfectie a apei, dar cu neajunsuri pentru utilizator.
Cum te afecteaza apa clorinata?
Mai sus aduceam in atentie dezavantajele pentru utilizatori. Cel mai mare neajuns pentru utilizatori este consumul acestei ape clorinate. Desigur, dezinfectia apei este necesara si fara aceasta dezinfectie multe boli ar fi transmise prin apa. Dar nu ar trebui sa consumam aceasta apa clorinata.
De ce nu ar trebui consumata apa clorinata si care este solutia tehnica?
Dr. Allan Spreen afirma cu tarie ca apa clorinata creeaza probleme pe artere, adica ingrosarea acestora, ce conduce inevitabil la tensiune. El a numit clorul: “cel mai mare mutilator si ucigas al timpurilor moderne”.
Se pare ca exista un motiv stiintific pentru care clorul cauzeaza probleme de colesterol. In 1974, EPA a descoperit ca in contact cu materiile organice ce se gasesc in mod natural in apa, clorul produce anumite reactii. Astfel se creeaza compusi nocivi, numiti trihalometani (THM).
Dr. Price crede ca trihalometanii favorizeaza depunerea colesterolului pe artere. Colesterolul, nu vine din mancarea pe care o mananci. De fapt, el afirma ca colesterolul gasit in mancare, nu face niciodata rau arterelelor tale. In schimb, este vorba despre trihalometani. Dr. Price crede ca acestia sunt vinovati de producerea celor mai multe atacuri de cord.
Desigur, daca vorbim de apa pentru dusul zilnic, am putea spune ca nu avem motive de ingrijorare, deoarece nu consumam aceasta apa.
Expunerea la apa cu clor, pentru dusul zilnic si chiar pentru consum, nu este considerata daunatoare de catre autoritati. Totusi, clorul este un chimical daunator si expunerea zilnica la acest chimical, atat pentru baut cat si pentru dus este daunatoare pentru sanatatea noastra.
Acest articol este concentrat pe utilizarea apei clorinate in scopul dusului si a imbaierii zilnice.
Ca sa spunem lucrurilor pe nume, in conformitate cu Consiliul S.U.A pentru calitatea mediului (U.S. Council of Environmental Quality), riscul de cancer printre persoanele care utilizeaza apa clorinata este de 93% mai mare fata de persoanele care nu utilizeaza apa clorinata (sursa in subsol).
Nu dorim si nu ne place sa aducem vesti neplacute, Asa ca inainte de a va spune mai multe despre riscurile pentru sanatate asociate cu apa clorinata, va aducem in atentie de pe acum ca la finalul articolului veti gasi solutii accesibile si poate chiar ieftine pentru a reduce expunerea la clor in cazul dusului zilnic.
Subprodusii clorului ce sunt periculosi
Ce au descoperit si arata oamenii de stiinta si studiile este ca nu clorul in sine ar fi problema ci Trihalometanii, precum cloroformul.
Cloroformul dar si alti trihalometani, cresc numarul de radicali liberi in corp, care cauzeaza daune celulare si sunt considerati cancerigeni puternici.
Potrivit declaratiilor profesorului de epidemiologie, Doctor Peter Isacson, de la colegiul de medicina al Universitatii din Iowa: “Au trecut aprope doua decenii de cand cancerigenii umani cunoscuti sau suspectati, au fost gasiti pentru prima data in rezervele municipale de apa. Unul dintre acestia este cloroformul, produs prin clorinarea apei, proces de tratare ce expune la risc milioane de oameni. Potentialul de afectare a sanatatii majoritatii oamenilor este clar si nediscutabil.”
De fapt, subprodusii clorului sunt asociati cu diverse tipuri de cancer, in special cancer de san, de colon, de vezica urinara; tulburari ale sistemului nervos si al sistemului imunitar; precum si disfunctii ale rinichilor si ficatului, pentru a enumera doar cateva dintre probleme.
Cei mai multi oameni inteleg ca apa clorinata de la chiuveta nu este sanatoasa, drept urmare investesc intr-un filtru pentru apa instalat la bucatarie, pentru a elimina clorul si subprodusii clorului, ori aleg sa consume apa imbuteliata, ceea ce nu este o solutie viabila din cauza faptului ca s-a demonstrat ca aceasta contine in proportie de 93%, microplastic (vezi articolul: Tu bei apa cu microplastic? Studiul ce te pune pe ganduri…) – sursa in subsol.
Cu toate acestea, ceea ce majoritatea oamenilor nu inteleg, este ca a consuma apa fara clor este doar un pas pe jumatate facut, daca in continuare utilizeaza apa clorinata pentru dus si pentru imbaiere. Procedezi la fel?
Dusul si baia cu apa clorinata
Un profesor de chimie de la Universitatea Pittsburgh afirma ca expunerea la chimicalele evaporate impreuna cu apa de la dus si inhalarea acestor aburi, este de 100 de ori mai mare decat consumul apei cu clor. (Raportul Nader, Trouble Water on Tap – Center for Responsive Law).
Potrivit “The Journal of Public Health” (Jurnalul de Sanatate Publica), pana la doua treimi din efectele nocive ale clorului, se datoreaza inhalarii si adsorbtiei prin piele, in timpul dusului.
In timpul dusului iar intr-o masura mai mica in timpul unei bai (apa in cada), cloroformul dar si alte substante nocive din apa, se evapora in aer si sunt inhalate in concentratie mare.
Prin inhalarea clorului si a altor chimicale din vapori, acestia ajung direct in plamanii nostri, ceea ce inseamna ca aceste chimicale ajung inclusiv in sangele nostru.
Potentialele afectiuni care pot aparea sau se pot dezvolta prin expunerea la clor si cloroform, sunt cele care au legatura cu respiratia, in special astmul, bronsita, sinuzita dar si alte afectiuni legate de nas si de gat.
In plus, deoarece cei mai multi dintre noi utilizam pentru dus, apa calda sau fierbinte, acest lucru face ca porii nostri sa se deschida larg si sa absoarba cu usurina chimicalele din apa.
In final, exista si un efect cosmetic al clorului: usuca pielea, iar parul devine rigid si casant. In acest fel apar: mancarimi, eruptii cutanate si chiar matreata.
Solutiile pentru apa de la dus si pentru apa de la baie/lavoar.
Din fericire exista solutii pentru a reduce expunerea la clor si la subprodusii acestuia, atat pentru dus cat si pentru chiuveta/lavoar. Tot din fericire sunt solutii accesibile si chiar ieftine.
Recomandarile noastre se incadreaza intre 160 lei – 350 lei cu o durata de viata pentru sase luni, dupa care este necesar sa fie schimbat cartusul filtrant care se incadreaza intre 80 lei – 130 lei.
Daca esti interesat ca clorul sa nu mai ajunga la niciun robinet din casa, cu alte cuvinte sa ai apa declorinata atat la bai, lavoare, dus, bucatarie, atunci ar fi mai bine sa iei in calcul investitia intr-un sistem de filtrarea clorului pentru toata casa. Dar despre acest subiect, intr-un alt articol.
In cat timp iese clorul din apa?
Raspunsul depinde de cantitatea clorului rezidual prezent in apa. S-au constatat reduceri semnificative a clorului in doar cateva ore, daca apa a fost pusa intr-un vas deschis sa spunem un pahar sau o sticla. Dar in cazul dusului zilnic, acest lucru nu este posibil. Filtrele pentru dus elimina clorul in timp real, chiar in timpul dusului.
Referinte:
Chlorinated Tap Water
Chlorine in Tap Water
Tu bei apa cu microplastic?
Ucigasul top secret
Ar trebui sa fie utilizat clorul?
Iti recomandam sa elimini expunerea la clor prin utilizarea unuia dintre cele mai bune filtre de dus identificate de noi de-a lungul timpului si prin testare. Mai jos, top filtre de apa pentru dus:
Sanatatea incepe cu informarea corecta. Ai cunostinte care ar putea fi interesate de acest articol? Poate cu probleme de piele, de matreata sau chiar de respiratie (astm, bronsita, sinuzita)? Ai putea ajuta un conoscut printr-un simplu share pe Facebook sau Linkedin? Nu ezita, ai putea schimba viata cuiva apropiat!