Mai mult de un miliard de oameni de pe Glob nu au acces la apa potabila curata si mai mult de 2,6 miliarde nu au facilitati pentru igiena de baza. In Africa, mai mult de jumatate din populatie sufera de cele mai frecvente boli legate de lipsa apei. Milioane de copii mor din cauza acestor boli. Potrivit expertilor, conflictele politice ale deceniilor urmatoare vor fi legate de diminuarea surselor de apa potabila.
Peste 70% din suprafata Pamantului este acoperita de apa, dar mai putin de 3% din acest procent este apa dulce. Doar o treime din apa dulce este accesibila oamenilor, restul fiind stocata in sol. Mai putin de 0,3% poate fi gasita in rauri si lacuri. Apa este esentiala pentru toate formele de viata cunoscute. O folosim pentru gatit, curatenie, racire, incalzire, pentru aproape fiecare pas in procesele de productie. In general, folosim foarte multa apa.
Amprenta asupra apei
Pentru fiecare produs cumparat sau folosit, fie ca vorbim despre o camasa de bumbac , o felie de paine sau un echipament electric, se foloseste o anumita cantitate de apa in procesul de productie. In cazul unei camasi de bumbac, de pilda, trebuie sa luam in considerare apa necesara pentru udarea plantelor din care se realizeaza materialul pentru camasa, precum si apa consumata in timpul productiei. Adunand aceste cantitati, rezulta ca pentru productia unei camasi de bumbac este nevoie de 2700 de litri de apa.
Amprenta medie asupra apei la nivel global este de 1.240.000 litri/persoana/an. Exista insa diferente foarte mari intre tari. Amprenta asupra apei a unei tari se calculeaza prin adunarea cantitatii necesare pentru a produce toate produsele care sunt consumate de cetatenii sai, inclusiv cele venite din import, si cantitatea de apa consumata in mod direct.
Sfaturi pentru economisirea apei
*Verificati in mod regulat robinetele si capetele de dus. Un singur robinet care picura poate risipi pana la 75 litri de apa/zi. Intr-o luna s-ar putea irosi 2250 litri, care ar umple 20 de cazi de baie.
*Nu folosti toaleta drept cos de gunoi! Consuma 3-6 l apa de fiecare data cand tragem apa la toaleta. Resturile alimentare si servetelele cosmetice trebuie aruncate in cosul de gunoi.
*Inchideti robinetul cand va spalati pe dinti! Nu este nevoie sa lasati sa curga apa in timp ce va spalati pe dinti sau va barbieriti. In acest fel puteti economisi 6 – 14 l pe zi.
*Foloseste masina de spalat numai cand este plina. In acest fel poti salva pana la 3600 litri de apa pe luna.
*Planteaza toamna cand vremea este mai rece si ploua mai mult.
*Uda gradina dimineata sau seara cand temperaturile sunt mai scazute pentru a minimaliza evaporarea.