Apa este lichidul esential al vietii, insa, pentru a ne bucura de toate proprietatile ei benefice trebuie sa ne asiguram ca o consumam la cel mai inalt nivel al puritatii sale chimice si microbiologice. Chiar daca apa de la robinet este potabila, nu este exclus ca ea sa contina o plaja extrem de variata de contaminanti sau dezinfectanti, cel mai des intalniti fiind clorul, nitritii, nitratii, pesticidele, metalele grele precum plumbul sau arsenicul. Desi, ingerarea lor in cantitati reduse s-ar putea sa nu fie neaparat daunatoare, expunerea prelungita la acestea poate cauza probleme insemnate pentru organism. Pentru a evita orice neplaceri, ai posibilitatea de a folosi diferite tipuri de filtre de apa care au rolul de a purifica lichidul si de a reduce sub limita de detectie substantele nedorite.
Tipuri de filtre de apa pentru bucatarie
In general, cei mai multi dintre noi folosim apa de la robinet cel mai mult in bucatarie. Daca iti doresti sa consumi in permanenta un lichid curat, fara gust, miros, impuritati sau culoare suspecta, te sfatuim sa-ti indrepti atentia catre unul dintre cele mai bune filtre de apa pentru bucatarie. Exista mai multe variante disponibile, cu tehnici de filtrare si performante diferite. Iata cateva tipuri de filtre de apa pe care le poti instala in locuinta ta:
Filtre cu carbon activ
Acestea sunt o modalitate foarte accesibila de a curata apa si de a-i indeparta mirosul de clor, asa ca sunt printre cele mai populare. Acestea utilizeaza capacitatea carbunelui activ pentru a elimina substantele chimice si impuritatile din apa, dar, totodata, pastreaza mineralele, sarurile si compusii anorganici.
Filtre de apa montate pe robinet
Se instaleaza direct pe bateria de la chiuveta cu ajutorul unui adaptor. Daca alegi sa montezi filtre montate pe robinet, trebuie sa stii ca acestea folosesc un comutator care face apa sa curga fie pe aceeasi cale obisnuita cu lichidul nefiltrat, fie o deviaza prin filtru. Instalarea este simpla si rapida, pretul de achizitie, rezonabil, iar capacitatea de purificare a apei superioara canilor filtrante.
Filtre de apa cu osmoza inversa
Purificatoarele casnice cu osmoza inversa sunt unele dintre cele mai bune tipuri de filtre de apa pentru bucatarie. Acestea au capacitatea de a separa 97%-99% din substantele poluante din apa. Lichidul este purificat la trecerea printr-o membrana poroasa, semipermeabila, care impiedica trecerea altor sedimente sau substante daunatoare.
Filtre de apa cu nanofiltrare
Sistemul cu nanofiltrare elimina microorganismele si chimicalele din apa si, in acelasi timp, diminueaza concentratia de minerale si saruri din compozitia acesteia.
Aceasta tehnica de filtrare este vazuta ca fiind una mai grosiera, spre deosebire de cea prin osmoza inversa, deoarece, utilizeaza membrane mai putin fine si o presiune de alimentare mai mica. In general, filtrele de apa cu nanofiltrare au aplicatii pentru dedurizare, indepartarea metalelor grele sau reducerea continutului de sare.
Filtre de apa cu membrana pentru ultrafiltrare
Tehnica prin ultrafiltrare foloseste membrane capilare si are un grad de purificare de 0.01-0.2 microni. Aceste tipuri de filtre elimina bacteriile, virusurile si microorganismele in proportie de 99.99%. Sistemul cu ultrafiltrare pastreaza mineralele in apa, fiind recomandat in spatiile unde se doreste indepartarea celor mai mici impuritati.
Filtre de apa ceramice
In general, filtrele ceramice sunt indicate pentru utilizarea preventiva, atunci cand sursa de apa este buna de baut si nu contine contaminanti importanti. Aceste filtre ceramice au avantajul utilizarii indelungate, fiind singurele care se pot spala si refolosi, de regula, pentru o perioada de cel mult doi ani sau pentru aproximativ 8.000 – 9.000 de litri. Cartusele capteaza impuritati mai mari de 0.5 microni si pot elimina microorganisme precum Giardia sau Cryptosporidium.
Filtre de apa cu fibre
Se folosesc, de obicei, pentru sursele de apa menajare unde este nevoie sa se elimine particule in suspensie precum nisipul, sedimentele ori rugina. Aceste filtre de apa pentru bucatarie sunt fabricate din, celuloza sau polipropilena.
Cum alegi modelul potrivit de filtre pentru bucatarie?
Apa potabila, daca este purificata cu ajutorul unor filtre de apa, devine foarte curata si sanatoasa pentru consum. Desi, exista numeroase solutii si sisteme de tratare a apei, aceasta nu e complet pura atunci cand ajunge la robinetul nostru.
Acest lucru se intampla fie din cauza poluarii sau a deteriorarii conductelor, fie pentru ca volumul de apa este prea mare si trebuie tratat intr-un timp prea scurt ori metodele de filtrare sunt ineficiente sau insuficiente. Asadar, iti revine sarcina de a te proteja in fata acestor expuneri, iar primul pas este sa stii sa alegi filtrul de apa potrivit pentru bucataria ta. Iata ce trebuie sa iei in considerare:
- Calitatea apei din bucataria ta. Un prim aspect demn de luat in calcul este cunoasterea tipului de apa de la robinet. O analiza detaliata la un laborator specializat te va ajuta sa afli ce filtre de apa se vor plia mai bine nevoilor tale.
- Tipul filtrelor de apa pentru bucatarie. In mod sigur, trebuie sa alegi un produs adecvat nevoilor tale prin care sa poti purifica apa, in mod ideal.
- Capacitatea de filtrare. O atentie deosebita trebuie acordata si gradului de purificare a apei si calitatii acesteia la iesirea din filtru, dar, si numarului de litri ce pot fi furnizati prin intermediul acestui produs. Volumul si viteza de purificare sunt importante, mai ales, daca vorbim despre o familie cu mai multi membri.
- Montajul filtrelor de apa. In cazul in care iti doresti un produs care sa purifice toata apa care urmeaza sa fie consumata, poti folosi un filtru cu montaj sub chiuveta ori pe baterie. Diferenta intre acestea este ca, pentru varianta sub chiuveta, vei avea nevoie de o baterie suplimentara ca sa nu amesteci apa de baut cu cea menajera sau de un sistem de comutare care sa te ajute in acest sens.
- Lungimea traseului. In functie de filtrele de apa pentru bucatarie alese, se recomanda ca lungimea traseului dintre punctul de filtrare si cel de consum sa nu fie mai mare de trei metri si sa nu aiba mai mult de trei coturi.
- Accesorii. Anumite produse pot veni la pachet cu o serie de accesorii utile pentru exploatarea filtrelor de apa sau montaj. Poate fi vorba de racord de intrare, furtun alimentar, pompa booster, robinet de sectionare, valve, chei, baterie, etc.
- Pret si garantie. Lucrurile sunt destul de simple. Astfel, daca iti doresti sa folosesti filtre de apa pentru bucatarie de o calitate superioara, care sa-ti furnizeze rapid apa curata, atunci trebuie sa fii dispus sa investesti acum o suma de bani dar care se va amortiza in maxim un an de zile. De asemenea, ai grija sa achizitionezi produse noi, pentru care vei primi garantie, posibilitate de retur, consultanta in alegerea sistemului de filtrare, servicii post-garantie.
Odata ce ai luat in calcul toate detaliile cu privire la utilizarea filtrelor de apa, intra pe https://azura.ro/ ca sa-ti alegi produsul dorit! Ai la dispozitie o gama larga de filtre, astfel ca poti opta pentru cea mai convenabila solutie. Foloseste un filtru de apa in bucataria ta si, in mod sigur, vei simti diferenta!