Ce nu-ti spune nimeni atunci cand vreti sa-ti instalezi un ionizator pentru apa si ai deja instalat un dedurizator

ce nu ti spune nimeni atunci cand vreti sa ti instalezi in ionizator pentru apa si ai deja instalat un dedurizator

Esti in situatia in care ai instalat un dedurizator pentru apa si acum vrei sa-ti instalezi un ionizator pentru apa.

Ai auzit despre beneficiile apei ionizate si vrei sa beneficiezi de calitatile acesteia. Foarte bine! Dar mai intai informeaza-te!

In acest articol, vom explica pas cu pas compatibilitatea dintre un ionizator si dedurizator. Dar mai intai sa definim termenii pentru a avea claritate.

Cand spunem dedurizator, ne referim la acel echipament care se instaleaza pe conducta principala de alimentare a casei si care are rolul de a deduriza apa. Il putem numi statie de dedurizare sau dedurizator si pentru regenerare, utilizeaza sare.

Cateva exemple in imagini, mai jos:

Cand spunem ionizator pentru apa, ne referim la acel aparat electronic care alcalinizeaza apa. Putem obtine apa alcalina sau acida. Sunt acele aparate care ionizeaza apa prin tehnica electrolizei si care folosesc placi din titan acoperite cu platina.

Cateva exemple in imagini, mai jos:

Problema de compatibilitate dintre dedurizator si ionizator

Dedurizatorul functioneaza prin schimb ionic. Apa trece printr-o rasina (mediu de filtrare) si capteaza ionii de calciu si de magneziu, eliberand in apa ioni de sodiu (sare). Tocmai aici este problema, pentru ca apa nu mai contine calciu si magneziu, ori ionizatorul are nevoie de aceste minerale pentru a produce alcalinitate. Deci, ionizatorul nu va mai avea performanta buna in ridicarea pH-ului, indiferent de numarul de placi sau de brand. Pur si simplu, ionizatorul nu mai mare cu ce sa opereze. Va alcaliniza dar rezultatele vor fi mult mai slabe si probabil ca va produce o apa cu un pH intre 8 – 8,5.

Cum impacam functionarea dedurizatorului cu functionarea corecta a ionizatorului?

Exista posibilitatea de a bypass-a putina apa (ocolirea dedurizatorului) pentru ca apa sa contina putina duritate. Recomandarea noastra este ca apa sa aiba minim 3 grade germane. Maximul ar putea fi intre 5 – 6 grade germane. Unele dedurizatoare au inclus acest bypass sau robinet de reglare a duritatii, spre exemplu acest dedurizator are asa ceva: Dedurizator Monobloc Fleck 25-6000 SXT1. Alte dedurizatoare nu au un astflel de bypass sau robinet pentru reglaj si in acest caz trebuie realizat de un instalator. Reglarea duritatii apei se va face prin inchiderea/deschiderea robinetului de bypass si prin testarea apei la un robinet in casa. Testarea duritatii apei se va face un tester dedicat, precum: Test duritate apa grade germane.

Alte aspecte de care trebuie tinut cont in comtatibilitatea dintre dedurizator si ionizator

Daca problemele apei nu sunt doar cu duritatea iar apa contine mangan si/sau fier, iar dedurizatorul a fost instalat pentru a elimina si aceste probleme (de fier si de mangan), nu recomandam bypass-area apei. De ce? Pentru ca odata cu cresterea ionilor de calciu si de magneziu in apa, va creste si manganul sau fierul (daca apa nededurizata contine asa ceva);

Daca duritatea apei este de peste 25 grade germane, prin efectul schimbului ionic este foarte posibil sa ai in apa mai mult de 200 mg/l sodiu. Acest nivel este maximul posibil declarat de legea apei potabile. Ori in acest caz, este foarte posibil sa consumi apa cu sodiu ridicat. In cele mai multe cazuri, acest lucru nu este o problema, dar persoanele cu predispozitie la afectiuni cardio-vasculare, ar putea avea probleme.

Daca te regasesti in oricare din cele doua situatii de mai sus, este mai bine pentru tine sa renunti la ideea de ionizator si sa iei in calcul alcalinizarea apei cu un purificator precum: Osmozazura BMB-20 Pro Twist. Acest tip de purificator va alcaliniza apa si in acelasi timp va elimina din apa si sodiul. Este un echipament mult mai potrivit prin comparatie cu ionizatorul.

Nu in ultimul rand, ai in vedere calitatea apei si potabilitatea acesteia. Am intalnit cazuri in care ionizatoare de apa au fost instalate pe apa continut ridicat cu amoniu, nitrat, nitrit, fier, mangan, bacterii. Aici vorbim de apa de foraj/put si nu de apa din retelele publice. Apa din sursa proprie (forja/put) trebuie verificata printr-un buletin de analiza, inainte de a instala un ionizor sau un purificator pentru apa. Ionizatoarele nu au capacitatea sa filtreze elementele mentionate mai sus. Nu cred ca-ti doresti sa consumi apa ionizata dar cu amoniu, nitrat sau bacterii. Asta nu are cum sa fie o apa de calitate. Asigura-te mai intai ca apa este de calitate din punct de vedere fizico-chimic si microbiologic iar dupa aceea te poti gandi si la achizitia unui ionizator pentru apa.

Sper ca acum este destul de clar pentru tine acest subiect, iar daca inca ai neclaritati, ne poti contacta aici si iti vom raspunde cu placere la orice nelamurire: Contact.

Recenzii google despre noi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *