Cum filtrezi apa de ploaie?
O problema des intalnita in ultima perioada, este lipsa apei potabile si pentru gospodarie. Din diferite de motive (cele mai multe cauzate de om), apa este din ce in ce mai putina, iar panza freatica scade in adancime.
Din cauza lipsei de apa, diferite asociatii si institutii publice, au inceput sa declare ca fiind potabila, apa de ploaie. Evident ca in cazul lipsei apei, orice apa este buna, chiar si cea de ploaie.
Totusi, apa de ploaie este lipsita de minerale. Ea ar trebui mineralizata pentru a fi buna la gust si buna pentru om si animale. In orice caz, acest aspect este cea mai mica problema si se poate rezolva usor, cu adaugarea unui filtru de remineralizare ce se foloseste in general la purificatoarele cu osmoza inversa.
Problema cea mai mare o constituie filtrarea acesteia in asa fel incat sa nu fie contaminata cu bacterii sau alti compusi chimici.
In mod normal, apa de ploaie dintr-o zona nepoluata, este curata si fara contaminanti. Problema apare daca apa de ploaie este captata intr-o zona poluata. In acest caz, este bine sa se cunoasca ce contine apa, printr-un buletin de analiza si prin aplicarea tratamentelor corespunzatoare.
Stocarea apei de ploaie
Ideal, si daca este posibil, se va face in rezervoare subterane. Apa stocata in rezervoare subterane va dezvolta mai putine bacterii si va avea o temperatura constanta.
Filtrarea apei de ploaie din zone nepoluate
In conditiile in care apa de ploaie este captata din zone nepoluate (zona de munte, distante considerabile fata de fabrici si de furnale etc), filtrare apei este mai simpla si se poate chiar potabiliza mult mai usor.
In aceste conditii, apa se va filtra mai intai printr-un filtru cu sita sau cu discuri pentru eventuale particule de nisip, mal, ce se pot aduna in vazul de stocare, in acelasi timp cu captarea apei. Trepta nr. 2 trebuie sa fie cu un grad de filtrare de 5 microni sau 1 micron. Se vor utiliza doar filtre de mare capacitate, precum Spartan Blue 20″.
Ulterior, apa de ploaie se va filtra/tratata impotriva bacteriilor. Apa de ploaie, neavand dezinfectant in ea, va dezvolta bacterii in vasul de stocare. In plus, contaminarea apei cu bacterii se intampla pe tot traseul de captare. Tratarea apei de ploaie pentru eliminarea bacteriilor este posibila cu un purificator Clairify Platinum 12 Quantum Disinfection. Acest purificator se va instala pe conducta principala de alimentare a unei case, dupa prefiltrarea cu filtre de tip Spartan Blue.
In conditiile in care veti dori sa consumati aceasta apa, este indicat sa-i adaugati minerale cu un filtru dedicat. Apa va deveni usor alcalina si va avea un gust mai bun.
Filtrare apei de ploaie, poluata, din zone cu poluare vizibila
La tratarea apei de ploaie poluata, in afara de echipamentele de mai sus, se vor adauga ca si tratament: filtrare pe pat de carbune activat, iar la un singur punct de consum, osmoza inversa cu filtru de minerale. Pentru o siguranta in plus, se va realiza in prealabil un buletin de analiza.
Dezinfectia vaselor de stocare cu apa de ploaie
Ca orice vas de stocare, bacteriile din apa vor produce la un moment dat, biofilm. Spalarea vaselor de stocare pe interior este rareori posibila. De aceea, recoamandarea noastra pentru tine este sa dezinfectezi si sa intretii regulat aceste vase de stocare cu tableta efervescenta Eoxide sau cu capsula AquaSmarter.
Echipa noastra detine cunostinte de proiectare si dimensionare a acestor echipamente, pentru orice tip de aplicatie, casnica sau industriala. Te invitam sa apelezi cu incredere la noi. Intra acum in contact cu noi si trimite-ne un mesaj: Contact.
Buna ziua. Am un bazin de colectare a apei de ploaie de 1000l și locuiesc în zona de munte. Acoperișul de pe care colectez apa e din azbest. După un an de folosire,Apa a început să capete un miros. As dori sfaturi pentru purificarea apei, astfel încât să fie suficient de buna pentru spălarea vaselor. Mulțumesc
Buna ziua,
Ar fi indicat sa vorbim telefonic sau prin email: Contact
Se poate rezolva dar trebuie sa intelegem cum anume colectati apa si care este traseul apei.
Cu respect,
Echipam azura.ro