Sistemul de filtrare – cu sterilizator UV (ultraviolete) sau fara?

Sa utilizam sau sa nu utilizam un sterilizator UV cand avem deja un sistem de filtrare performant?

Sistemul de filtrare - cu sterilizator UV (ultraviolete) sau fara?

Sterilizatorul cu UV (ultraviolete) este un echipament foarte eficient in tratarea apei. Acest lucru este demonstrat si este una dintre metodele aprobate pentru dezinfectia apei de care SUA FDA (Food and Drug Administration).     

Vom reveni intr-un alt post despre cum anume funtioneaza tehnologia de dezinfectie a apei cu UV pentru ca nu acesta este scopul acum. In cateva cuvinte, UV sau ultravioletele sunt raze asemanatoare celor solare (un spectru electomagnetic), care penetreaza apa, in acest mod distrugand toate microorganismele din apa sau o parte din ele. Razele UV ataca ADN-ul microorganismelor, dezactivandu-le functia si posibilitatea de reproducere. Este un proces simplu si eficient, distrugand 99,99% din microorganismele periculoase, fara adaugare de chimicale in apa.

Deci, avem de-a face cu o tehnologie de tratare a apei care functioneaza. Intrebarile ce se impun sunt: 

1. Are eficienta intotdeauna?
2. Am nevoie de un sterilizator cu ultraviolete?
3. Am nevoie de un sterilizator cu ultraviolete daca am deja un sistem de filtrare performant?

Are sterilizatorul UV eficienta intotdeauna?

Din pacate nu are intotdeauna aceeasi eficienta iar cateodata deloc. De ce? pentru ca apa trebuie sa indeplineasca anumite conditii adica sa aiba anumiti parametrii. De cele mai multe ori apa nu se incadreaza in parametrii de mai jos, drept pentru care nici UV-ul nu-si mai face treaba asa cum trebuie. Eficenta lui scade treptat iar cateodata aproape de tot.

Parametrii pe care apa trebuie sa-i aiba pentru ca eficienta UV-ului sa fie maxima, sunt:

– Duritate maxima: 7 grade Germane
– Fier <0,2 mg/l
– Hidrogen sulfurat <0,05 mg/l
– Mangan < 0,05 mg/l
– Suspensii < 10 mg/l

In cazul in care apa nu atinge acesti parametrii, trebuie filtrata si tratata corespunzator si cu echipamente dedicate.

1. De ce nu funtioneaza sterilizatorul UV cu orice apa?

Sterilizatorul cu ultraviolete distruge doar microorganismele pe care „le vede”. Cum adica? Simplu, sterilizatorul UV are in interior o lampa UV care arata ca un bed de neon si o teaca de quart care arata ca o eprubeta din sticla. Lampa este introdusa in teaca de quart pentru ca apa sa nu atinga lampa ci doar teaca. Deci, contactul cu apa este doar cu teaca de quart. Razele cu UV trebuie sa treaca prin teaca de quart si sa strapunga apa. Daca teaca de quart devine murdara (din cauza calitatii apei) atunci ea devine opaca iar razele UV nu mai trec prin ea sau trec partial. In acest caz aceste raze ajung partial sau deloc in apa, dezinfectia acesteia nemaifiind posibila.

In astfel de cazuri, teaca de quart trebuie curata cat mai des pentru ca eficienta sterilizatorului cu ultraviolete sa fie eficient. 

2. Am nevoie de un sterilizator cu ultraviolete?

In principiu este bine sa aveti un sterilizator cu UV care sa trateze toata apa ce alimenteaza casa dar impreuna cu filtrare iar in functie de duritatea apei, cu dedurizare sau echipament anticalcar.

In cazul apelor de foraj, chiar daca nu aveti in apa bacterii, este indicat sa dotati casa dvs. cu un echipament UV. Oricand, din cauza foselor septice sau din cauza ploilor abundente, apa din forajul dvs. poate fi contaminata cu microorganisme.

In cazul apelor de la reteaua publica, unde deja a jost clorinata, teoretic nu ar trebui sa avem probleme cu microorganismele dar se stie ca chisturile de cripotosporidium si giardia sunt rezistente la clor.

3. Am nevoie de un sterilizator cu ultraviolete daca am deja un sistem de filtrare performant?

Din fericire exista filtre performante care elimina necesitatea sterilizatorului cu UV. Tehnicile de filtrare prin ceramica si prin membrare capilare elimina necesitatea sterilizarii cu UV. Nu afirmam ca un element de siguranta in plus nu ar fi binevenit, dar tehnicile de filtrare de mai sus filtreaza si opresc microorganismele. Un sterilizator cu UV montat ca o utlima treapta de tratare este binevenit dar nu obligatoriu.

De ce exista in acest caz sterilizator cu ultraviolete pentru filtre, montat ca ultima treapta?

Necesitatea montarii unui sistem UV ca ultima treapta de tratare a intervenit in special pentru sistemele de filtrare cu osmoza inversa si cu nanofiltrare. Sistemele cu osmoza inversa si cu nanofiltrare au in componenta lor un vas de stocare a apei (absolut necesar pentru colectarea apei filtrare). Aceasta apa filtrata din vasul de stocare nu mai are in ea agent dezinfectat deoarece a fost filtrat (clor in cazul apei de la reteaua publica). Deoarece consumul de apa poate fi mic, improspatarea apei in acel vas poate fi destul de rara. In aceste conditii, se pot dezvolta bacterii. O ultima treapta de tratare cu un sterilizator UV, rezolva aceasta problema.

Nu este obligatoriu ca in vasul de stocare sa se dezvolte microorganisme dar acest lucru este posibil. In cazul in care aveti un astfel de sistem de filtrare (cu osmoza inversa) este indicat ca la cel putin 6 luni sa se faca o dezinfectie a sistemului cu hipoclorit de sodiu. Procedura de dezinfectie o vom prezenta intr-un alt post.

Concluzie

Sterilizatorul cu ultraviolete in cazul sistemelor mici de filtrare pentru potabilizarea apei este binevenit dar nu obligatoriu. Exista tehnici de filtrare care elimina necesitatea UV-ului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *