Apa dedurizata se poate bea?

apa de dedurizata se poate bea

Apa dedurizata se poate bea? Sau, apa dedurizata este potabila? Deja avem doua intrebari cu posibile raspunsuri diferinte.

In acest articol vom afla:

  • Ce este apa dedurizata;
  • Cu ce difera apa dedurizata;
  • Daca apa dedurizata este potabila;
  • Daca apa dedurizata se poate bea;
  • Cum se masoara duritatea apei.

Ce este apa dedurizata?

Apa dedurizata a trecut printr-un proces de dedurizare, adica de eliminare a ionilor de calciu si de magneziu, responsabili cu duritatea apei.

Cu alte cuvine, apa dedurizata a fost initial dura. Adica bogata in ioni de calciu si de magneziu. Deci, din punct de vedere tehnic, nu putem pune egal intre apa de ploaie sau apa demineralizata sau apa distilata si apa dedurizata.

Toate tipurile de apa mentionate mai sus, sunt moi, cu o duritate posibila sub 1 dH (grad german). Dar nu toate sunt considerate ca fiind apa dedurizata. Care este diferenta? Diferenta consta in procesul prin care au trecut aceste tipuri de ape dar si in compozitia chimica.

Cu ce difera apa dedurizata?

Apa dedurizata a trecut printr-un dedurizator de apa. Dedurizatorul contine in interior, o rasina cationica. In contact cu apa, aceasta rasina capteaza ionii de calciu si magneziu dar elibereaza in apa ioni de sodiu. Cu alte cuvinte, apa nu va mai contine calciu si magneziu, dar va contine sodiu (sare). Cum acesti ioni de sodiu sunt “moi”, nu vor crea depuneri calcaroase.

Acest lucru nu se intampla cu alte tipuri de apa moale: apa de ploaie, apa demineralizata sau apa distilata. Aceste tiputi de apa nu contin sodiu, pentru nu au trecut printr-un proces de dedurizare.

ce cantitate de sare se pune in dedurizator

Este potabila apa dedurizata?

Pentru a ranspunde corect, trebuie sa avem in vedere doua aspecte: 1. cantitatea necesara de calciu si magneziu din apa; 2. cantitatea de sodiu din apa.

Cantitatea de calciu si de mangneziu din apa

Legea apei potabile din Romania, impune o cantitate minima de calciu si de magneziu in apa, care este de 5 grade germane (dH). Sub aceasta duritate, apa nu este considerata potabila, conform legii. Dedurizatorul, va aduce apa dedurizata sub un grad german. Deci, apa nu va mai fi potabila din cauza faptului ca nu va mai contine suficienti ioni de calciu si de magneziu.

Desigur, acest aspect se poate regla din dedurizator, daca acesta are un bypass sau un mic robinet de amestec, care este tot un bypass, asa cu are spre exemplu acest dedurizator Fleck. Dar nu toate dedurizatoarele au acest tip de robinet mic (reglaj foarte fin), prin care este lasata sa treaca putina apa dura (cu ioni de calciu si de magneziu) in apa dedurizata. In acest mod, va exista un amestec in apa dedurizata si apa dura, care va creste duritatea apei. Pentru a atinge cele 5 grade germane, ai nevoie de un tester precum acesta: Test duritate apa grade germane.

Retine: niciun dedurizator de pe piata nu este dotat cu setari electronice pentru a regla duritatea apei. Totul se va face prin amestec dintre apa dedurizata si putina apa dura. Iar acest lucru se realizeaza printr-un mic “robinet de amestec” sau printr-un bypass.

O scurta mentiune suplimentara (foarte importanta). Legea apei potabile din Romania, nu reglementeaza duritatea maxima a apei. Apa poate avea orice duritate si va fi considerata potabila. Chiar daca Romania nu are o reglementare in acest sens, exista alte tari care au stabilit o duritate maxima de 25 grade germane.

Cantitatea de sodiu din apa

Legea apei potabile din Romania reglementeaza un maxim de 250 mg/litru in apa. Daca dedurizatorul va adauga mai mult sodiu in apa, aceasta nu mai este considerata potabile. De unde stim daca avem sau nu mai mult sodiu in apa, decat maximum de 250 mg/litru? Prin analizarea apei intr-un laborator specializat. O alta varianta care este empirica: daca apa ta este mai dura de 25 grade germane, ai toate sansele ca sodiul din apa sa fie intr-o cantitate mai mare de 250 mg/l. Daca duritatea este mai mica de 25 grade germane, ai sanse ca sodiul din apa sa fie sub limita maxima admisa. Desigur, aceste lucruri nu sunt garantate pentru ca intervin factori precum: 1. consumul de sare pe care dedurizatorul il are (nu toate dedurizatoarele au acelasi consum sau nu toate dedurizatoarele au aceleasi setari). Consumul unui dedurizator poate fi intre 120 gr. – 140 gr. / litru rasina; 2. Reglarea duritatii prin bypass-are, asa cum am explicat ca sus. Cu cat catitatea de apa dura ce ocoleste dedurizatorul este mai mare, cu atat mai mult va scadea sodiul in apa.

Raspunsul la intrebarea: Este potabila apa dedurizata? Nu, nu este daca: 1. apa nu contine minim 5 grade germane; 2. Apa contine o cantitate mai mare de 250 mg/l de sodiu.

Retine! Aici analizam potabilizarea apei doar din punct de vedere a apei dedurizate. Dar apa poate avea o multime de alte motive, pentru care nu poate fi potabila. Dedurizarea apei nu poate face dintr-o apa nepotabila (nitrat, nitrit, amoniu, mangan, fier, amoniu, hidrogen sulfurat, bacterii precum Pseudomonas sau E.coli), o apa potabila.

Apa dedurizata se poate bea totusi?

Consumul de apa dedurizata este posibil. Dar nu recomandam sa faceti asta pe termen lung. Totusi, daca nu exista acces la apa si singura sursa este apa dedurizata, cu siguranta este mai bine sa te hidratezi. Totusi, persoanele ce sufera de boli cardiovasculare sau persoanele ce sufera de diabet, trebuie sa aiba in vedere ca apa poate contine mai mult sodiu decat permite dieta dumnealor.

sodiu in apa dedurizata

Testarea apei dure

In final as vrea sa mai adaug o informatie valoroasa, pentru ca am observat mult confuzie si aici. Cum testam apa dura sau apa dedurizata? In niciun caz cu un aparat de TDS pentru ca acesta masoara toate solidele dizolvate din apa ci nu numai ionii de calciu si de magneziu. Posibil cu benzi de testare ce se schimba la culoare. Dar nu este o testare exacta din pacate, noi nu le recomandam pentru ca la final tot nu vei cunoaste duritatea apei ci vei afla doar daca apa este dura sau nu. Cea mai buna modalitate (in afara de laborator), este testul cu reactiv, adica cu o solutie ce se adauga in apa, prin picurare. Exemplu aici: Test duritate apa grade germane.

Sper ca acest articol sa-ti raspunda la intrebari si sper sa ajunga la cat mai multe persoane interesate, deoarece contine explicatii si informatii valoroase. Asa ca un share din partea ta este binevenit. Cu siguranta vei face un bine cuiva care are nevoie de aceste informatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *