Dezinfectia apei cu sterilizatoare UV

Stiai ca sterilizatoarele UV pot distruge 99,99% din microorganismele periculoase fara adaugare de chimicale si fara sa schimbe gustul si mirosul apei ?

Este una dintre cele 4 medote aprobate Statele Unite FDA. UV s-a dovedit a fi o metoda rapida, eficienta si cu costuri reduse pentru dezinfectia apei atat pentru *POU (point of use) cat si pentru **POI (point of entry).

*POU – point of use – tratare apa la punctul de consum

**POI – point of entry.

Utilizarea unui sterilizator UV este o metoda sigura si probata pentru dezinfectie, totusi anumite cerinte trebuie indeplinite pentru un randament bun. Cerintele sterilizatoarelor cu UV sunt: 

– Apa trebuie sa fie filtrata cel putin cu un grad de filtrare de de 5 microni
– Duritate maxima: 7 grade Germane- Fier <0,2 mg/l
– Hidrogen sulfurat <0,05 mg/l
– Mangan < 0,05 mg/l
– Suspensii < 10 mg/l.

Cu cat doza de lumina UV este mai mare, cu atat dezinfectia apei se face mai bine. Transmiterea luminii UV trebuie sa fie de minim 75%. Daca transmiterea luminii este peste 80% inseamna ca dezinfectia apei se realizeaza corect.

Cum putem verifica daca dezinfectia apei se face corect? Fara realizarea unui buletin de analiza a apei, nu putem cunoaste cu exactitate daca dezinfectia apei se realizeaza corect. De aceea, in cazul sistemelor de filtrare a apei (si nu numai) sa ne bazam doar pe lumina UV poate fi insuficient in unele cazuri. In cele mai multe cazuri apa nu corespunde cerintelor de mai sus iar in acest caz nici dezinfectia apei nu se realizeaza corect. De aceea este indicat sa nu ne bazam doar pe UV, sa nu fie singura sursa de dezinfectie ci UV-ul sa fie o treapta in plus pentru siguranta. Impreuna cu dezinfectia prin medota UV se pot utiliza diferite metode de filtrare si tratare a apei:- filtrare prin microfiltrare cu ceramica;- filtrare cu ultrafiltrare prin membrane capilare;- filtrare cu nanofiltrare;- filtrare prin osmoza inversa; clorinarea apei.

Atentie! Expunerea directa sau prin reflexie la lumina ultravioleta va cauza iritatii dureroase ale ochilor si pielii. Persoanele ce pot fi expuse accidental, trebuie sa poarte ochelari speciali, manusi si costum de protectie adecvat.

STERILIZATOR APA UV40 RACORD 3/4″

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *