Ce trebuie sa stiu inainte de a cumpara un dedurizator cu sare?

ce trebuie sa stiu inainte de a cumpara un dedurizator cu sare

Dedurizator cu sare – in acest articol vom trece impreuna prin cele mai importante si necesare informatii despre acest subiect.

  • La finalul articolului vei stii:
  • Ce este un dedurizator cu sare?
  • Cum functioneaza un dedurizator cu sare?
  • Exista diferente intre dedurizatoare?
  • La ce consum de sare si de apa sa ma astept?
  • Mai este potabila apa dedurizata?
  • Ce calitate trebuie sa indeplineasca apa pentru a putea utiliza un dedurizator cu sare?
  • Ce conditiii de instalare trebuie sa am ca sa pot beneficia de un dedurizator cu sare?
  • De unde pot cumpara un dedurizator cu sare?

Ce este un dedurizator cu sare?

Un dedurizator cu sare este un echipament ce dedurizeaza apa. Este compuns din: partea electronica si hidraulica (capul de comanda); tancul care contine rasina pentru dedurizarea apei; vasul de saramura (unde se formeaza solutia pentru regenerare). Un articol detaliat despre dedurizator sau statie de dedurizare, gaseti aici: Statia de dedurizare.

Cum functioneaza un dedurizator cu sare?

Apa trece prin dedurizator iar ionii de calciu si de magneziu sunt captati de rasina cationica. In schimb, rasina va elibera in apa ioni de sodiu (sare).
In timpul consumului de apa pentru utilizare, dedurizatorul inregistreaza numarul de litri. La antingerea numarului de litri programati initial, dedurizatorul declanseaza o regerenerare care inseamna o spalare a rasinii cu saramura dar si cu apa fara sare (pentru clatire). Daca acest lucru nu s-ar intampla deloc sau la timpul necesar, dedurizatorul nu ar mai avea capacitatea de a deduriza apa. In timpul regenerarii care dureaza aproximativ 1,5 ore, dedurizatorul elibereaza din rasina ionii captati de calciu si de mangenziu, reincarcand rasina cu ioni de sodiu. In acest fel se reia ciclul de dedurizare, pana la urmatoarea regenerare. Totul se intampla automat. Beneficiarul trebuie doar sa aiba griija ca dedurizatorul sa nu ramana niciodata fara sare.

Exista diferente intre dedurizatoare cu sare?

Da, exista mai multe diferente, de functionare, de reglare, de capacitate, de aspect dar si de calitate. Nu toate dedurizatoarele fac acelasi lucru.

Diferente in functie de regenerare:
Dedurizatoare care intra in regenerare dupa un timp stabilit sau dupa un numar de litri de apa consumati. Cele care se pot seta doar dupa timp au anumite neajunsuri: consum de sare mai mare si posibilitatea de a ramane fara apa dedurizata, daca consumul de apa a fost mai mare decat cel preconizat la setarea initiala a dedurizatorului. Recomandam evident, dedurizatoarele cu setare dupa volum deoarece sunt mai economice si nu exista riscul de a ramane fara apa dedurizata.

Diferente in functie orarul de functionare:
Exista dedurizatoare cu o singura coloana de rasina si dedurizatoare cu doua coloane de rasina. Cele cu o coloana se utilizeaza cu preponderenta in zona casnica dar si in orice aplicatie unde exista macar o pauza de utilizare a apei de 1,5 ore in 24 de ore. Aceasta pauza este necesara pentru procesul de regenerare. Cele cu doua coloane de rasina, permit consum de apa continuu si se folosesc in aplicatii industriale sau comerciale, unde nu exista o pauza pentru regenerare.

Diferente in functie de setare. Aici indentificam trei aspecte:

  • Setare pentru consumul de sare. Consumul de sare ar trebui sa fie intre 120 grame si 140 grame / litru rasina. Desigur, putine dedurizatoare au posibilitatea pentru aceasta setare. Multe vin din fabrica cu o valoare predefinita care nu poate fi schimbata si care de obicei este de 140 gr. Dar nu intotdeauna este nevoie de un consum asa de mare de sare. In functie de duritatea apei, de nivelul de fier si de mangan, dedurizatorul ar putea fi setat si la 120 gr., ceea ce inseamna o ecomomie de bani pentru beneficiar. Dedurizatoarele noastre pot fi setate si in functie de consumul de sare, dar nu mai putin de 120 gr. (se poate si mai putin dar va fi afectata rasina). Noi va livram dedurizatorul deja setat la parametrii optimi, in functie de valorile din buletinul de analiza.
  • Setare pentru consumul de apa. La fel ca in cazul de mai sus, anumite dedurizatoare nu au aceasta setare iar producatorii pentru a fi siguri ca nu au probleme in garantie cu produsul, vor alege consumul maxim de apa. Asta il doare pe beneficiar pentru ca daca acesta foloseste o fosa septica, va umple fosa cu apa de la regenerari, ceea ce inseamna costuri suplimentare de vidanjare. Consumul normal de apa este de 6 litri pentru fiecare litru de rasina (daca dedurizator are 25 litri rasina, consumul va fi de 150 litri). Dedurizatoarele noastre au posibilitatea de setare a consumului de apa si daca calitatea apei o permite (turbiditate scazuta sau instalarea unui fltru in fata dedurizatorului + fier si mangan in limitele maxime adimise), noi livram dedurizatorul setat la ~4,5 liri de apa/litru rasina. Deci, consum mai mic de apa la regenerare, vidanjari mai rare. Dar si daca esti conectat la reteaua publica de apa, tot ar trebui sa te intereseze acest aspect. Pentru ca platesti apa cu care dedurizatorul se regereneraza.
  • Reglare pentru duritatea reziduala – adica pentru duritatea care ramane in apa, dupa dedurizare. In mod normal cele mai multe dedurizatoare sunt livrare ca sa obtina o apa cu o duritate de sub 1 grad german. Exista dedurizatoare cu un mic bypass (un robinet fin de reglaj) de unde se poate regla aceasta duritate pe care beneficiarul o doreste in apa. Nu este o reglare usoara, pentru ca necesita incercari repetate si un tester de duritate. Dar cu putina rabdare poti obtine o valoarea dorita. De ce ai face asta? Poate ca poate apa ti se pare prea moale (senzatia ca sapunul nu se curata de pe piele). Sau poate ca doresti sa bei aceasta apa si vrei ca incontinuare sa contina o cantitate mica de calciu si de magneziu. Mentionam ca nu intotdeauna este recomandata aceasta reglare. Spre exemplu, daca apa contine fier sau mangan si dedurizatorul a fost ales cu rasina speciala si in acest scop, prin reglarea duritatii reziduale vei creste si nivelul de fier sau de mangan in apa, ceea ce evident ca nu vrei. In acest caz, mai bine ramai cu duritatea apei sub 1 grad german.

Diferente de capacitate
Aici ne referim la marimea dedurizatorului sau la cati litri de rasina contine. Alegerea marimii dedurizatorului se va face (ideal) de catre un profesionist pe baza informatiilor primite de la beneficiar: analiza apa (duritate, fier, mangan), numar de persoane din casa (estimare consum) debit orar necesar (numar de bai si de bucatarii). Nu vom intra in detaliile tehnice de calcul pentru ca asta este treaba noastra cu fiecare caz in parte, dar capacitatea dedurizatorului influenteaza atat durata de viata a acestuia cat si consumul de apa. Rasina se degradeaza la fiecare regenerare, putin cate putin. 3% fizic si 3% chimic in fiecare an. Un dedurizator mai mare inseamna mai putine renegerari, mai putine parti in miscare (capul de comanda) deci o durata mai mare de functioneare. Nu exista o recomandare exacta aici pentru ca sunt mai multi factori de luat in calcul: duritatea apei, prezenta fierului si a manganului, debit necesar, consum de apa in 24 h, bugetul clientului. Dar de principiu, pentru zona rezidentiala recomandam ca alegerea dedurizatorului sa se faca tinand cont ca regenerarea sa intervina intre 2 – 5 zile.

Diferenta de aspect
Exista dedurizatoare monobloc – adica dedurizatorul este compact. Totul este intr-o singura carcasa, inlcusiv vasul de saramura. Se utilizeaza cu preponderenta in zona rezidentiala.
Exista dedurizatoare bi-bloc,a adica vasul de saramura separat. Se utilizeaza cu preponderenta in zona rezidentiala.

Intre cele doua variante de mai sus, nu exista diferente de functionare.

Mai exista varianta celor cu doua coloane de rasina + vas saramura, care este pentru consum continuu de apa. Se utilizeaza cu preponderenta in zona comerciala si industriala.

Diferente de calitate. Da, exista aceste diferente de calitate intre:

  • Valvele de comanda (capul de comanda). Ele pot fi americane, italienesti, chinezesti. Evident ca cele mai slabe sunt cele chinezesti. Nici cele italienesti nu sunt prea departe la acest capitol. De-a lungul timpului am schimbat in piata multe dedurizatoare cu valve chinezesti si italienesti. Le recomandam pe cele cu valve americane. Dintre aceste le recomandam pe cele cu valve Fleck dar poate ca este doar o preferinta a noastra. Avem motive pentru aceasta preferinta care are legatura atat cu functioneaza cat si cu fiabilitatea. Dar nici alte valve americane nu sunt rele. In general ne putem astepta la o functionare a valvelor americane de minim 10 ani.
  • Rasina, aici este o mare problema pentru ca cele mai multe dedurizatoare se vand cu rasina chinezeasca, cateodata chiar si cele cu valve americane. De de? Pentru ca pretul este mai mic si pentru ca clientul cauta sa cumpere mai ieftin iar comerciantul se adapteaza la dorinta. Dar din pacate clientul nu poate verifica tipul de rasina ce se afla in dedurizator. In cazul nostru, daca ne solicitati suntem gata sa oferim document sub semnatura in care ne asumam ca nu folosim rasina chinezeasca si ca livram dedurizatorul cu o rasina de calitate superioara de unul dintre furnizorii de renume mondial.

Rasina chinezeasca de degradeaza mai repede si are o capacitate de schimb mai redusa (dedurizeaza mai putini litri de apa, ceea inseamna consum de sare si de apa, marit.

La ce consum de sare si de apa sa ma astept?

Am rapsuns mai sus la aceasta intrebare. Dar daca ai sarit direct la aceasta intrebare si nu ai citit tot articolul, consumul de sare poate fi intre 120 gr. – 140 gr. pentru fiecare litru da rasina. Spre exemplu daca dedurizatorul contine 25 l rasina, inmultim cu 120 gr. si rezulta 3 kg de sare pentru fiecare regerenare. Dar sunt si dedurizatoare care consuma 140 gr. / litru rasina. Am explicat mai sus de ce si cum. Nu reluam topicul.

Dar poate vei spune ca tot nu stii la ce consum anual de sare sa te astepti. Aici sunt mai multe posibilitati care tin de duritatea apei, de consumul de apa si de capacitatea dedurizatorului. Vom lua un exemplu mai jos (ai in vedere ca este doar un exemplu si este foarte posibil sa nu se aplice in cazul tau).

Dedurizator 25 litru rasina, duritate 30 grade germane, 4 persoane in casa (consum estimat 800 litri/zi). In acest caz regenerarea va intrevenii la ~3 zile. Deci avem un consum de sare de 3 Kg. la fiecare 3 zile. Impartim 365 de zile la 3 zile si rezulta ~121 de regenerari. 121 x 3 kg. = 363 Kg. sare / an.

Consumul de apa a fost si el explicat mai sus si este in general de 6 litru/ litru rasina. In cazul dedurizatoarelor noastre 4,5 litri/litri rasina (am explicat mai sus de ce). Deci, pentru exemplul de mai sus cu 25 litri rasina, inmultim 25 x 4,5 = 112,5 litri apa / regenerare.

Mai este potabila apa dedurizata?

Asta un topic aparte si necesita un articol aparte. Raspunsul corect este: depinde. Raspunsul scurt este: nu. Dar in anumite conditii de duritate si de reglaje a dedurizatorului, poti obtine apa apa potabilla. In orice caz, o siguranta in acest sens o poti obtine instaland un fltru cu osmoza inversa la bucatarie.

Pentru aprofundarea subiectului, iti recomandam articolul: Apa dedurizata se poate bea?

Ce calitate trebuie sa indeplineasca apa pentru a putea utiliza un dedurizator cu sare?

  • Apa trebuie sa aiba o turbiditate maxima de 5 NTU – conform legii – Pentru scaderea turbidiatii se va instala un filtru ca acesta: FIltru sedimente Spartan 20”
  • Apa trebuie sa contina fier maxim 200 µg/l – daca continutul de fier este mai mare se va alege un dedurizator cu rasina speciala si se va mari usor consumul de sare si de apa (din setari) – firma de la care achizitionati ar trebui sa stie sa faca aceste setari – de aceea este importanta alegerea firmei.
  • Apa trebuie contina mangan maxim 50 µg/l – daca continutul de mangan este mai mare se va alege un dedurizator cu rasina speciala si se va mari usor consumul de sare si de apa (din setari) – firma de la care achizitionati ar trebui sa stie sa faca aceste setari – de aceea este importanta alegerea firmei.

Aici este o intreaga stiinta in alegerea dedurizatorului cat si pentru setari, ce tin de competenta profesionistului cu care lucrezi.
Riscuri? Dedurizatorul sa functioneze doar cateva luni de zile pentru ca rasina se va ancrasa de la fier si de la mangan. Dedurizatorul nu va arata o nefunctionalitate dar nici nu va mai deduriza apa.

Ce conditiii de instalare trebuie sa am ca sa pot beneficia de un dedurizator cu sare? Acesta este un subiect cu care ne confruntam des in consultanta oferita clientilor deaorece in multe cazuri, clientul nu are o camera tehnica ci doar caminul de apa (in cazul apei de foraj) unde se afla hidroforul. Ori, in ~99% din cazuri, caminul nu este dotat cu o scurgere (ca pentru o masina de spalat). Aceasta scurgere este necesara pentru regenerari iar fara aceasta scurgere nu se poate instala un dedurizator.

Deci, ai nevoie de:

  • Alimentare cu apa – adica conducta principala care alimenteaza toata casa, trebuie sa treaca prin dedurizator;
  • Scurgere – ca pentru o masina de spalat;
  • Curent electric pentru alimentarea dedurizatorului;
  • Presiune minima 2,5 bari – maxim 5 bari.

Atentie la presiunea minima pentru ca este importanta. Daca nu exista aceasta minima presiune, dedurizatorul nu-si va face regenerarea corect. De obicei presiunea minima comunicata de catre producatori este de 1,8 – 2 bari. Dar realitatea este ca ai nevoie de minim 2,5 bari. De ce? Deoarece este necesara instalarea unui filtru pentru sedimente (mal, nisip) in fara dedurizatorului pentru ca acesta sa functioneze pe termen lung fara probleme. Ori acest filtru de sedimente cand se incarca cu mizerie, scade presiunea apei iar la dudurizator va ajunge o presiune diminunata.

Ce poti face daca nu ai o camera tehnica dotata cu scurgere? Trebuie sa rezolvi aceasta problema prin instalarea unei tevi de scurgere in camin. Nu este simplu pentru ca implica un sant pentru ingroparea conductei, implica legatura cu fosa septica sau cu un tunel de percolare.

Daca iti vine sa crezi, la cererea unui client care nu avea alta posibilitate, am instalat un dedurizator in living. Poti vedea poza mai jos Desigur, clientul urma sa insaleze un mobilier pe comanda care sa mascheze dedurizatorul si filtrele.

dedurizator cu sare instalat in living
Dedurizator cu sare instalat in living

De unde pot cumpara un dedurizator cu sare?

Ai foarte multe variante. Piata este plina, de firme care vand dedurizatoare. Alegerea corecta in schimb este complicata pentru clientul normal si care are alte lucruri zilnice de facut. Trebuie sa alegi intre mai multe branduri, intre mai multe marimi, intre valve americane, italienesti, chinezesti, intre rasini de mai multe tipuri, mai bune sau mai slabe. Toate aceste influenteaza decizia corecta de achizitie. Mai rau este ca vei afla daca ai luat o decizie buna sau rea, doar dupa un timp, cand deja dedurizatorul este instalat la tine acasa. Inca cateva lucruri pe care noi le consideram foarte importante:

  • Primesc dedurizatorul setat sau trebuie sa-mi bat eu capul cu asta?
  • Primesc sfaturi pentru instalare si punerea in functiune? Are cine sa-mi dea aceste sfaturi?
  • Pe cine sunt daca ceva nu merge bine, acum dar si peste 5 ani?

Poate firma de la care am cumparat sa ma ajute cu o interventie de service sau macar sa ma ghideze pentru rezolvarea problemei?

Daca vei tine cont macar de sfaturile de mai sus, chiar daca nu ai ales cel mai performant dedurizator, tot este bine. Cel mai rau lucru este sa nu ai pe cine sa suni. Noi spre exemplu, nu oferim service sau sfaturi de service pentru dedurizatorele ce nu sunt achizitionate de la noi. Si asa procedeaza cele mai multe firme. Exista argumente si explicatii pentru asta dar nu este subiectul acestui articol.

In final, daca ai citit cu atentie toate informatiile din articol, vei fi mult mai bun in alegerea unui dedurizator cu sare. Desigur, noi suntem aici sa te indrumam in alegerea unui dedurizator american din portofoliul nostru de produse.

PS: Acest articol a fost scris pentru ajutorul tau. Ne-a luat cam 4 – 5 ore, plus peste 10 ani de experienta in domeniu. Un share din partea ta pe retelele de socializare ar insemna o apreciere a efortului nostru. Multumim!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *