Cum alegi cel mai bun filtru anticalcar pentru nevoile tale?

Filtru anticalcar-TAC Next Scale Stop_2 (2)

In functie de ce criterii, alegi cel mai bun filtru anticalcar?

Pentru a alege un filtru anticalcar potrivit nevoilor tale, in primul rand ai nevoie sa intelegi cum functioneaza tehnologiile existente pe piata si tipurile de utilizare, mai exact: pentru toata casa sau pentru un punct de consum. Mai mult decat atat, alegerea unui filtru anticalcar se face si in functie de duritatea apei si de debitul orar necesar. Alegerea corecta a unui filtru anticalcar o poti realiza doar daca raspunzi la anumite intrebari specifice sau mai bine, daca esti consiliat in mod corespunzator de un consultant in tratarea si filtrarea apei. 

Aceste intrebari sunt:

  • Ce doresti sa protejezi de depunerile calcaroase?
  • Doresti sa ai protectie anticalcar pentru toata instalatia casei care include conducte, robineti, baterii, centrala termica, boiler, panou solar plus masina de spalat rufe/vase?
  • Vrei sa protejezi de depunerile calcaroase doar centrala ta termica sau boilerul, un esspresor de cafea, o masina de spalat sau un alt echipament?
  • Ai acces la canalizare? Sau doar la fosa septica? 
  • Dedurizatoarele clasice (cu sare) arunca in fosa septica 200 – 300 litri de apa sarata/saptamanal in fosa. Poate nu-ti doresti asta. 
  • Vrei sa protejezi de calcar doar echipamentele de incalzire si electrocasnicele ce utilizeaza apa sau esti deranjat inclusiv de petele albe ce apar pe chiuveta, baterii, vesela, parapet dus?
  • Esti mai degraba interesat sa nu ai consumabile decat sa nu ai pete albe pe chiuveta, baterii, vesela, parapet dus?
  • Te preocupa mai mult sa nu arunci saptamanal in fosa septica 200 – 300 litri de apa sarata decat sa nu ai pete albe pe chiuveta, baterii, vesela, parapet dus?
  • Ai un spatiu tehnic disponibil si prevazut cu scurgere (de exemplu ca pentru o masina de spalat rufe)? Sau singurul loc de instalare este caminul unde este prezent putul si hidroforul?
  • Ai efectuat un test de apa minima care sa contina cel putin: duritate, fier, mangan?

Toate aceste intrebari sunt esentiale pentru alegerea unui filtru / echipament anticalcar potrivit pentru nevoile tale.

Cum alegi filtrul potrivit in functie de destinatie

In primul rand suntem constienti ca utilizarea expresiei “filtru anticalcar” nu defineste cel mai corect diferitele tehnologii de dedurizare sau de tratare anticalcar. Dar, acesta este o expresie folosita de majoritatea oamenilor preocupati de acest subiect. Drept urmare, o utilizam si noi cu toate ca nu corespunde diferitelor tehnologii precum: dedurizator volumetric, dedurizator fara sare TAC Next Scale Stop, dispozitiv electronic anticalcar, filtru magnetic anticalcar.

Filtru anticalcar pentru casa

Cu siguranta cea mai raspandita nevoie este cea pentru filtrul anticalcar pentru casa. Asa cum mentionam mai sus, “filtrul anticalcar” este o expresie generica ce se poate referi la diferite tehnologii. Astfel, pentru a rezolva problema cu depunerile de calcar dintr-o instalatie a casei, este necesar ca un dispozitiv anticalcar sa fie instalat pe conducta principala de alimentare cu apa rece a casei. Acest dispozitiv se va instala intotdeauna dupa un filtru mecanic cu rol de retinere a sedimentelor (rugina, mal, nisip). Concret, pentru toata casa, poti instala unul dintre echipamentele de mai jos:

  • Dedurizator volumetric pentru toata casa

Dedurizator volumetric – adica un echipament care dedurizeaza apa. Cu alte cuvinte, apa intra in dedurizator spre exemplu cu 30 de grade germane si iese din dedurizator cu 0,3 – 5 grade germane, in functie de reglaj. 

Aceasta este cu siguranta cea mai raspandita tehnologie anticalcar din Romania si vine cu avantaje si dezavantaje.

Avantajul este ca vei simti apa moale pe piele si ca va lasa pete albe minime iar cateodata invizibile pe chiuveta, baterii, vesela. Este o tehnologie foarte eficienta impotriva depunerilor de calcar. 

Printre dezavantaje putem enumera: consum de sare care presupune costuri si conditie fizica buna pentru a cara sacii de 25 kg; eliminarea de apa cu sare care ajunge in fosa septica, cantitatea aproximativa fiind de 200 – 300 litri de apa/saptamana; apa nu mai este potabila in urma dedurizarii, deoarece se elimina sarurile de calciu si de magneziu si sunt aduse in apa saruri de sodiu (sare). Pentru a consuma aceasta apa, este recomandat sa se instaleze la bucatarie un filtru cu osmoza inversa

Tot printre dezavantaje putem enumera necesitatea unui spatiu suficient de generos (similar cu cel pentru o masina de spalat rufe), care sa fie prevazut cu scurgere pentru apa. Este necesar ca acest dedurizator volumetric sa fie conectat inclusiv la scurgere

Un exemplu de dedurizator volumetric, foarte performant, dotat cu valva de comanda SUA, ce se poate instala in cazul unei case, este: Dedurizatorul Monobloc Fleck 25.

Exemple de instalari pentru aceasta tehnologie, aici: Dedurizatoare volumetrice.

Filtru anticalcar-dedurizator volumetric

 

  • Dedurizator fara sare TAC Next Scale Stop pentru toata casa

Acest dedurizator fara sare este de fapt un conditionator. Dupa trecerea prin acesta, apa va avea aceeasi duritate, dar tratata astfel nu va mai avea proprietatea de a produce calcar in instalatie. 

Este o tehnologie foarte eficienta si foarte moderna, produsa in SUA ce detine certificari pentru eficienta si pentru  siguranta  de consum. 

Ca avantaje putem enumera: spatiu mic pentru instalare, fara mentenanta pentru doi ani, foarte usor de schimbat filtrul, nu arunca apa in fosa septica, nu se poate defecta, deci va functiona fara revizii. 

Dezavantajele constau in: pete albe prezente pe chiuveta, baterii si robineti dar aceste pete se vor putea sterge cu usurinta si fara chimicale agresive. Un alt dezavantaj se refera la calitatea apei, pentru ca apa are nevoie sa fie declarata potabila pentru urmatoarele analize fizico-chimice: fier, mangan, siliciu, fosfat, hidrogen sulfurat. 

Mai multe informatii despre analizele de apa necesare, aici: Analize de apa necesare pentru dedurizator fara sare TAC.

Un exemplu de dedurizator fara sare ce se poate monta pentru o casa este: Dedurizator fara sare TAC Next Scale Stop NSS-110B

Exemple de instalari pentru aceasta tehnologie, aici: Dedurizatoare fara sare TAC.

 

  • Dispozitiv electronic anticalcar

Acest dispozitiv anticalcar este un aparat electronic care emite un impuls ce la randul lui produce un camp electromagnetic. Acest camp electromagnetic schimba forma si structura ionilor de calciu si de magneziu. In noua structura, acesti ioni responsabili cu formarea calcarului nu mai au capacitatea de depunere si de formare a crustelor calcaroase. 

Ca avantaje putem enumera: fara consumabile; spatiu mic de instalare; de cele mai multe ori nu este necesara modificarea instalatiei, deci nu este nevoie de un instalator. 

In cazul dezavantajelor putem enumera: prezenta petelor albe pe chiuveta, baterii, vesela, paravan dus, dar acestea se vor sterge cu usurinta si fara chimicale agresive. 

Un alt dezavantaj ar fi ca locul de instalare nu trebuie sa fie mai aproape de 3 metri fata de centrala termica. Cu cat va fi mai departe, cu atat va functiona mai bine. Iar in cazul in care apa stagneaza, ca spre exemplu apa din boilere, tratamentul anticalcar se pierde dupa 24 ore. Astfel, aceasta tehnologie este ideala pentru case ce nu utilizeaza un boiler, ci doar o centrala termica.

Un exemplu de aparat anticalcar ce se utilizeaza pentru o casa, este acesta: Aparat anticalcar Scalewacther 4 STAR.

Exemple de instalari pentru aparatele anticalcar, aici: Aparate anticalcar electromagnetice

 

  • Filtre anticalcar cu magneti bioceramici

Filtrul anticalcar cu magneti bioceramici contine un cartus filtrant unic, construit din discuri presate ce filtreaza apa mecanic la un grad de 55 microni. Tratarea anticalcar este preluata de cei 12 magneti bioceramici incorporati in cartusul filtrant. Tehnologia se bazeaza pe campul magnetic cu putere de 23000 gauss produs de acesti 12 magneti care transforma sarurile de calciu si de magneziu dintr-o stare cristalina, intr-o stare amorfa. Aceasta noua forma nu mai are capacitatea de a forma cruste si blocaje de calcar in instalatie. 

Avantajele si dezavantajele sunt similare cu punctele de mai sus, in care a fost explicata tehnologia dispozitivelor electronice anticalcar. 

Un avantaj ce merita a fi mentionat este magnetizarea apei.

Un exemplu de filtru anticalcar cu magneti bioceramici  ce se utilizeaza pentru o casa, este acesta: Filtru magnetic 1”, Aqua Soft Natural.

Exemple de instalari pentru filtrele anticalcar magnetice, aici: Magnetizare apa

Filtru magnetic Aqua Soft Natural instalat in Bucuresti

Filtre pentru electrocasnice

In cazul in care doresti o tratare anticalcar la un punct de consum, acest lucru este posibil fara sa tratezi apa pentru toata casa. Spre exemplu, vrei sa protejezi doar un boiler, sau o masina de spalat, sau un espressor. Desigur, acest lucru este posibil. 

Mai jos vom oferi cateva exemple:

  • Pentru un boiler sau pentru o masina de spalat rufe/vase, se poate utiliza cu succes dedurizatorul fara sare TAC Next Scale Stop NSS-110
  • Pentru un espressor, recomandarea este un sistem de filtrare care pe langa functia de anticalcar sa elimine sau sa reduca diferiti contaminanti. Filtrul Ultrazura Zada Pro, este ideal pentru aceasta aplicatie.
  • Pentru cuptoare cu abur, ideal este ca apa sa fie demineralizata. Evident ca prin demineralizare este inclusa si functia de tratare anticalcar. In acest scop, cea mai buna tehnologie este osmoza inversa.
  • Pentru o masina de spalat cu presiune, un dedurizator volumetric este suficient.

Esti in cautarea unui filtru anticalcar sau a unui echipament de dedurizare? Suntem aici pentru a te consilia si a te ajuta sa alegi corect. Este doar necesar sa ne contactezi prin link-ul: Contact.

 

4 thoughts on “Cum alegi cel mai bun filtru anticalcar pentru nevoile tale?

    • Consilier tehnico-comercial says:

      Buna ziua,

      Gasiti aici cel mai bun filtru magnetic (cu cea mai mare putere) la nivel global: https://azura.ro/produs/filtru-apa-aqua-soft-natural/. Aqua Soft Natural este produs in Israel iar pe langa componenta magnetica, contine si filtru mecanic (filtrare prin discuri). Este un produs unic, patentat, fiabil si eficient.

      Durata de exploatare – aproxmativ 15 ani.
      Pret in linkul de mai sus.
      Cu stima,
      Echipa azura.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *