Calcarul format in instalatiile de incalzire si sanitare, este cea mai intalnita problema cu care se confrunta utilizatorii casnici de apa dura. Acelasi lucru este valabil si pentru utilizatorii comerciali sau industriali.
De aceea, in acest articol vei afla ce este si cum se formeaza calcarul, ce probleme produce calcarul prin utilizarea apei dure si ce masuri poti lua pentru a evita aceste probleme care inevitabil duc catre costuri suplimentare cu intretinerea instalatiilor termice si sanitare.
Ce este si cum se formeaza calcarul
Calcarul este un mineral natural, compus in cea mai mare parte din calcit si aragonit. Din punct de vedere chimic, calcarul este un carbonat de calciu.
Anumite saruri alcalino-pamantoase, in mod deosebit calciul si magneziul, au inconvenientul ca sunt slab solubile in apa. In functie de concentratia lor si de temperatura apei, ele pot forma depuneri solide numite “calcar”.
Efectul depunerilor de calcar in instalatia sanitara
Exista probleme principale si grave cu referile la obturarea traseelor de apa, dar si probleme secundare, deranjante in ceea ce priveste calcarul, precum formarea unor pete albe pe baterii, chiuvete si vesela.
Acumularea de calcar si sedimente in schimbatorul de caldura
Schimbatoarele de caldura cu care sunt dotate centralele termice, dar si boilerele, sunt sensibile la depunerile de calcar. Atat de sensibile, incat nu doar o data in practica de zi cu zi am intalnit clienti a caror apa calda refuza sa mai treaca prin schimbatorul de caldura al centralei termice. Practic, se aduna pe schimbatorul de caldura atat de mult calcar, incat acesta este colmatat complet, moment in care ai nevoie de un specialist care sa faca o curatare chimica. Problema este ca nici aceste curatari chimice nu pot fi facute la nesfarsit fara sa fie afectate alte piese sau garnituri din centrala termica.
Poate iti spui ca nu e mare lucru ca se intampla acest lucru, de obicei odata la cateva luni. Platesti o curatare chimica si gata, s-a rezolvat. Dar imagineaza-ti ca este iarna si ca ai nevoie de caldura in casa si de apa calda pentru dusul zilnic. In cat timp crezi ca poate interveni o echipa pentru o asemenea curatare? Poate dura cateva zile pana la rezolvarea problemei. Dincolo de faptul ca fiecare curatare chimica inseamna cateva sute de lei, dupa cateva astfel de curatari vei avea nevoie de anumite garnituri si de manopera aferenta schimbarii acestora.
Un astfel de caz am intalnit in Ploiesti, la o asociatie de locatari cu apa din reteaua publica, practic, un bloc de locuinte. La fiecare cateva luni (aproximativ sase), schimbatorul de caldura din centrala de incalzire a blocului, se bloca cu calcar. In acest caz, problema a fost rezolvata prin instalarea unui aparat Scalewatcher CMN2.
Consumul ridicat de energie, o alta problema a depunerilor de calcar
Prin depunerea de doar 1,5 mm de calcar in schimbatorul de caldura, in boiler sau pe rezistenta de incalzire, costul cu energia (gaz sau curent electric) creste cu minim 15%. Practic, depunerile de calcar sunt consumatoare de bani, deoarece vei constata ca centrala termica nu mai da randamentul dorit la incalzire si o vei seta pentru a incalzi mai tare. Acest lucru nu este atat de evident ca blocarea fluxului de apa si vei da vina probabil pe temperatura scazuta, dar, de fapt, este vorba de un strat de calcar depus pe schimbatorul de caldura.
Reducerea duratei de viata a aparatelor electrocasnice
Deteriorarea aparatelor electrocasnice consumatoare de apa este o alta problema grava. Desigur, in acest caz exista posibilitatea utilizarii detartrantilor ce se gasesc sub diferite denumiri. Chiar si asa, cu siguranta vor exista depuneri de calcar pe rezistenta de incalzire din interiorul unei masini de spalat.
Obturarea conductelor si a coturilor
Calcarul se va aduna nu numai in schimbatorul de caldura al centralei termice sau in boiler. Conglomerari de calcar gasim si in conducte sau in coturi, mai ales in cele metalice. Acest lucru inseamna un debit mai mic, ceea ce este deranjant mai ales cand vrei sa ai parte de un dus cu presiune.
Bateriile, robinetii si furtunurile flexibile sunt la randul lor afectare grav de calcar. Exista situatii in care calcarul blocheaza bateriile si robinetii din casa. Evident, acest lucru duce la costuri de inlocuire. Va fi nevoie sa suporti nu numai costul bateriilor (care, de multe ori, pot fi foarte scumpe) si al robinetilor, dar si manopera aferenta acestor operatiuni.
Aparitia petelor albe si crustelor de calcar
Consideram probleme secundare, petele albe si crustele de calcar ce apar pe baterie, pe chiuveta, pe vesela, pe paravanul de dus, sau chiar pe gresia si faianta de la dus. Totusi, acest lucru ii deranjeaza pe multi dintre clientii nostri.
Iritarea pielii si afectarea parului din cauza apei cu calcar
Deseori se intampla sa avem clienti care se plang faptul ca pielea este aspra dupa dus. Cu siguranta ca este un disconfort zilnic ca pielea sa fie uscata si rigida. Acelasi lucru se intampla si cu parul. Va deveni sarmos si fara vitalitate, in loc sa fie matasos si lucios.
Da, acest lucru se intampla des si, din pacate, balsamurile de par si cremele de corp nu rezolva decat partial aceste probleme. In plus, aparitia eczemelor pe corp poate avea drept cauza apa cu calcar.
Apa cu calcar afecteaza inclusiv rufele si creste consumul de detergent
Este un lucru cunoscut de majoritatea utilizatorilor casnici si comerciali ca apa calcaroasa in amestec cu detergentul produce saruri insolubile. Ceea ce observa utilizatorul este ca apa nu face spuma, practic puterea de curatare si spalare este mult diminuata. De aceea, orice utilizator de apa calcaroasa va adauga mai mult detergent in cazul spalarii rufelor si nu numai. Acelasi lucru se intampla in orice alta situatie similara: dusul zilnic, spalarea unui autoturism etc.
Cum scapi de efectele calcarului din apa?
In primul rand, ar trebui sa mentionam cele doua tipuri de utilizare a apei si anume: apa care alimenteaza toata casa si apa care se utilizeaza la un singur punct de consum, spre exemplu la bucatarie.
Mai multe solutii tehnice sunt disponibile in acest moment pe piata din Romania, atunci cand vorbim de tratarea apei impotriva calcarului, pentru toata casa. In principiu, putem vorbi de urmatoarele echipamente, fiecare cu avantaje si dezavantaje, ca orice alta tehnologie:
- Dedurizatoarele clasice cu schimb ionic si cu consum de sare. In principiu, aceasta tehnologie este considerata cea mai eficienta, cu urmatoarele mentiuni scurte: consuma sare, consuma apa la fiecare regenerare (este necesara legatura la canalizare/scurgere), elimina din apa calciul si magneziul ce sunt considerate benefice corpului uman si introduce in apa sodiu ce este incriminat pentru producerea unor afectiuni cardio-vasculare. Intr-un alt articol am explicat pe larg cum functioneaza un dedurizator clasic;
- Dedurizator fara sare TAC. Acest echipament este simplu de instalat si utilizat. Chiar daca nu dedurizeaza apa, adica nu elimina din apa calcarul, impiedica depunerile calcaroase in schimbatorul de caldura, in boiler, in masinile de spalat, in interiorul bateriilor, robinetilor si in interiorul conductelor de apa. Dezavantaje: la exteriorul bateriei de apa si pe chiuveta vor aparea pete albe, dar acestea se pot sterge cu usurinta si fara chimicale agresive. In plus, apa necesita o anumita calitate fizico-chimica pentru a putea fi tratata cu succes. Intr-un alt articol am explicat pe larg cand nu este indicat, dar si cand este indicat sa utilizam acest dedurizator fara sare TAC.
- Aparat electronic anticalcar Scalewatcher. Este o tehnologie foarte interesanta, deoarece nu necesita consumabile, iar instalarea se poate face in cele mai multe cazuri fara modificarea conductelor de apa, adica fara necesitatea unui instalator. Ca si tehnologia TAC, aparatul electronic anticalcar nu dedurizeaza apa, ci o conditioneaza prin actiunea unui camp electromagnetic. Impulsurile electronice de o anumita frecventa schimba procesul de cristalizare a lichidului calcaros, determinand calcarul solid sa-si piarda abilitatea de a se prinde de suprafete. Dezavantaje: la exteriorul bateriei de apa si pe chiuveta vor aparea pete albe, dar acestea se pot sterge cu usurinta, nefiind nevoie de chimicale agresive. In plus, functioneaza foarte bine si cu eficienta de 100% in cazurile centralelor termice, dar cu eficienta redusa acolo unde exista si boilere sau doar boilere instalate. Intr-un alt articol am explicat pe larg cand nu este indicat, dar si cand este indicat sa utilizam un aparat elecronic anticalcar.
- Filtru cu polifosfat. Utilizarea acestei tehnologii a demonstrat o eficienta redusa sau ineficienta, motiv pentru care nu comercializam acest tip de produs. Intr-un articol publicat pe blogul nostru, am discutat despre eficienta unui filtru cu polifosfat. Acestea au fost initial proiectate si produse pentru linia de recirculare a apei calde, nu si pentru linia de alimentare a apei menajere (apa de consum, pentru dus etc). De aceea, va recomandam ca in cazul in care doriti totusi sa montanti un filtru cu polifosfat, sa o faceti doar pe linia de recirculare a apei calde (calorifere sau incalzire in pardoseala) daca doriti sa aveti o oarecare eficienta. Pentru linia de alimentare cu apa a casei (linia principala), va recomandam una dintre tehnologiile prezentate mai sus.
Filtre pentru un singur punct de consum ce pot elimina calcarul din apa
Aceste filtre se instaleaza, de obicei, la bucatarie sau in fata unui espressor de cafea ori a unui dozator de apa. Tehnologiile ce pot elimina calcarul din apa sunt urmatoarele:
– Filtrele cu osmoza inversa – elimina calcarul in proportie de 97%;
– Filtrele cu nanofiltrare – eliminata calcarul in proportie de 70%;
– Filtrele cu ultrafiltrare si cu rasina speciala. Avem un singur model in acest sens ce poate filtra 67% din calcarul prezent in apa: Ultrazura Zada Pro.
Deoarece toate celelalte tehnologii au fost prezentate pe larg in alte articole de pe blogul nostru, dorim sa aducem in atentie doar cateva aspecte despre aparatele electronice anticalcar Scalewatcher.
Aceasta tehnologie este compusa dintr-o unitate electronica ce transmite un semnal catre un cablu ce este bobinat pe o conducta de apa.
Apa netratata, inainte de bobina (firul electric infasurat pe conducta) formeaza depuneri pentru ca mineralele contin polaritati negative si pozitive. Deoarece conductele sunt incarcate cu polaritate negativa, acestea atrag mineralele incarcate pozitiv si astfel se creeaza depuneri.
Apa tratata electronic – apa ce trece prin bobina instalata pe conducta, formeaza manunchiuri de cristale ce sunt dominant incarcate negativ. Deoarece si conductele sunt incarcate tot cu polaritate negativa, aceste cristale formate sunt respinse de catre conducte si plutesc in apa fara sa mai adere la suprafete. Pe de alta parte, depunerile de calcar sunt dizolvate de dioxidul de carbon (CO2) format ca rezultat al cristalizarii, fiind indepartate treptat de pe conducte. Aceste cristale sunt suspendate in apa (plutesc) si pot fi purjate impreuna cu apa (ajung la canalizare prin utilizarea apei).
Acest tip de tratare are doua avantaje:
- Previne imediat depunerile in instalatii;
- Curata treptat depunerile din instalatii.
Aparatele electronice anticalcar rezolva urmatoarele probleme si in apa de proces:
- Dizolva depunerile de minerale din instalatii, inclusiv depunerile de silicat;
- Indeparteaza si inlocuieste rugina cu un strat subtire numit MAGNETITA.
Este tehnologia de tratare anticalcar Scalewatcher testata si acreditata?
Da, de Universitatea Portsmouth. Rezultatul testului in conditii reale de lucru, este urmatorul: Scalewatcher are un randament excelent impotriva apei dure. Pentru a vedea raportul, click pe: Raport testare Universitatea Portsmouth.
Mai jos puteti gasi aparatele noastre anticalcar Scalewatcher pentru utilizare casnica. Pentru alte aplicatii comerciale, industriale sau civile (cladiri mari de birouri sau rezidentiale), va sugeram sa ne contactati: Contact
Pentru vile mari si apa cu duritate mare se poate instala pe conducte de pana la 40 mm diametru.
Pentru case si apartamente medii, cu duritate medie se poate instala pe conducte de pana la 28 mm diametru.
Pentru case si apartamente mici, cu duritate medie se poate instala pe conducte de pana la 22 mm diametru.